Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vjetrovi do 250 km/h

VIDEO Panika na Floridi, milijuni ljudi pozvani na evakuaciju: Ian ojačao u iznimno opasan uragan - "Morate doći do viših položaja"

Uragan Ian približio se u srijedu Floridi, a stanovnici floridske obale Meksičkog zaljeva ispraznili su police s namirnicama, zatrpali prozore daskama i evakuiraju se u skloništa.

Američki Nacionalni centar za uragane (NHC) objavio je u srijedu da je Ian ojačao u iznimno opasan uragan četvrte kategorije.

Očekuje se da će će vjetar zadržati razornu moć s udarima od čak 250 km/h i dok bude prolazio Floridom, piše BBC.

Dolazak uragana do zapadnog dijela Floride izvuklo je vodu iz Tampa Baya.

Donosi obilne padaline

Uragan će donijeti obilne padaline na poluotoku Florida do četvrtka. Izdano je upozorenje na katastrofalne poplave opasne po život u pojedinim dijelovima.

Očekuje se da će obilne padaline dosegnuti dijelove jugoistočnog dijela SAD-a kasnije ovog tjedna.

U području Tampa Baya, mještanima nisu strana upozorenja o uraganu, ali čak i oni najiskusniji ovu oluju shvaćaju ozbiljno. Stanovnici su se probudili uz kišu i nemirnu vodu u inače mirnom zaljevu.

Kako dan odmiče, a udari vjetra jačaju, tjeskoba je sve veća. Na cestama nema vozila, ali se počinju puniti vodom i krhotinama koje otpuhuje s palmi.

Sve su trgovine zatvorene osim nekih benzinskih postaja, ali ni na njima nema goriva. 

Prošao Kubom

Ian je prošao Kubom u utorak i cijela karipska otočna država ostala je bez električne energije, a očekuje se da će pogoditi obalu Floride u srijedu navečer južno od Tampa Bayja.

Vlasti su pozvale više od 2,5 milijuna stanovnika Floride da se evakuiraju na viša područja.

Obalno područje Floride dom je pješčanih plaža, niza hotela u odmaralištima i brojnih parkova za mobilne kućice, omiljeno među umirovljenicima i turistima.

Izdano upozorenje za olujne valove

NHC je izdao upozorenja o olujnim valovima za veći dio obale zapadne Floride.

"Sada je vrijeme za evakuaciju. Krenite na put", rekao je Kevin Guthrie, šef za upravljanje krizama na Floridi, u utorak navečer na brifingu za novinare.

Otežana evakuacija

Guverner Floride Ron DeSantis upozorio je da će evakuacija biti otežana onima koji su dugo čekali da se evakuiraju jer će sve snažniji vjetrovi uskoro prisiliti vlasti da zatvore mostove na autocestama.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna trebat će mjeseci za obnovu Oluja Fiona uzrokovala ogromnu štetu u Kanadi: "Suočavamo se s nečim neviđenim"

"Morate doći do viših položaja, morate doći do sigurnih struktura", rekao je DeSantis i dodao da će milijuni ostati bez struje kad stigne oluja.

Ako Ian pogodi područje Tampa Bayja, to će biti prvi uragan koji će proći kopnom nakon oluje Tarpon Springs 1921. godine.

Pročitajte i ovo Zračna luka Nikola Tesla u Beogradu NA "NIKOLI TESLI" Grom udario u pistu beogradske zračne luke "Nikola Tesla", polijetanja bila privremeno obustavljena

Gotovo 60 škola na Floridi otkazalo je nastavu zbog uragana, rekao je guverner DeSantis. Dodao je da je više od 175 evakuacijskih centara otvoreno diljem države, a brojne škole prenamijenjene su u skloništa.

Komercijalni zračni prijevoznici izvijestili su o više od 2000 otkazanih letova u SAD-u zbog oluje, a međunarodne zračne luke St. Petersburg-Clearwater i Tampa zatvorene su u utorak.


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene