Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nastavak ledene sage

I kineski ledolomac koji je pomagao ruskom brodu zapeo u ledu kod Antarktike

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U antarktičkom ledu u subotu je ostao zarobljen i drugi brod, kineski ledolomac koji je pošao u pomoć putnicima ruskog broda, što je nova epizoda u toj sagi u bijelom paklu koja ometa istraživačke programe i tako izaziva nezadovoljstvo znanstvenika.

Xue Long (Snježni zmaj) koji je kadar prokrčiti put kroz najdeblji led, i sam se našao zarobljen u ledu pavši žrtvom ekstremnih uvjeta na tom bijelom kontinentu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Akademik Šokalski Zarobljeni na Antarktici: Ako ledolomac ne uspije, u spas stiže helikopter Slika nije dostupna Stigao ledolomac Dramatično spašavanje ribara s ruba antarktičkog pojasa

"Xue Long je potvrdio da je okružen ledom", rekla je u subotu australska služba za pomorsku sigurnost (AMSA) u priopćenju.

Taj kineski ledolomac je ustupio svoj helikopter kako bi se evakuirali putnici s ruskog broda "Akademik Šokaljski" koji je od 24. prosinca bio blokiran u ledu.

No u subotu su propali svi pokušaji da se manevrima oslobodi iz ledenog okova. Kineski brod je ipak izvijestio da nije pretrpio nikakvu havariju, da je siguran i pomoć mu nije potrebna.

"Nema neposredne opasnosti za posadu Xue Longa", tvrdi AMSA, dodajući da brod ima zalihe namirnica za više tjedana.

VIDEO Putnici zarobljeni u ledu na Antarktici: Ovdje je fenomenalno!

Xue Long će se pokušati izvući tek kada se udalji ledeni brijeg dug kilometar koji mu se u petak ispriječio na putu, rekli su novinari službene kineske agencije Xinhue koji su na tom brodu.

Zla kob Xue Longa svjedoči o opasnostima plovidbe na Antarktici i zamršenosti spasilačkih akcija.

"Pouke koje smo izvukli iz ovih iskustava mogu se prenijeti Međunarodnoj pomorskoj organizaciji kako bi se donijeli propisi za vođenje polarnih operacija", rekao je John Young, glavni direktor AMSA-a. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene