Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Istraga u tijeku

Horor u Dohi: Pronašli novorođenče u kanti za otpatke pa s aviona skinuli 18 žena i prisilili ih na ginekološke preglede

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ranije ovog mjeseca dvadesetak žena, putnica s aviona koji je trebao poletjeti iz katarskog glavnog grada Dohe, bile su prisiljene podvrgnuti se ginekološkim pregledima. Povod tome bio je pronalazak napuštenog novorođenčeta u kanti za otpatke u WC-u na aerodromu. Katar se ispričao svima i najavio istragu o ovom događaju.

Katar se u srijedu ispričao zbog "invanzivnih fizičkih pregleda" na putnicama u međunarodnoj Zračnoj luci Hamad u Dohi.

"Iako je cilj bio spriječiti počinitelja stravičnog zločina da pobjegne, Država Katar žali zbog neugodnosti i povrede osobnih sloboda koje su prouzročene ovom akcijom", priopćeno je iz vlade. Premijer Sheikh Khalid bin Khalifa bin Abdulaziz Al Thani najavio je sveobuhvatnu i transparentnu istragu ovog slučaja.

Naime, osamnaest putnica iz aviona Qatar Airwaysa na liniji Doha - Sydney koji je trebao poletjeti 2. listopada skinute su s letjelice. 13 putnica porijeklom je iz Australije, a pet je žena drugih nacionalnosti, piše DW.

Novorođenče pronađeno u kanti za otpatke

Dogodilo se to nakon što je u aerodromskom WC-u, u kanti za otpatke, pronađeno napušteno novorođenče. Katarski ured vlade priopćio je da je novorođenče otkriveno "skriveno u plastičnoj vrećici i zakopano pod smećem".

Žene su bile primorane obaviti ginekološke preglede. Mediji pišu kako se sve odvijalo u priručnom kombiju na parkiralištu ispred zgrade aerodroma.

Međunarodni aerodrom Hamad u Dohi u nedjelju je poslao apel majci novorođenčeta da se javi, uz napomenu da je beba i dalje neidentificirana te da je "na sigurnom i pod nadzorom medicinskih i socijalnih radnika". Inače, u konzervativnom Kataru seks i porodi izvan braka su kaznena djela podložna gonjenju i kazni.

Diplomatski problem između Katara i Australije

Ovaj incident izazvao je diplomatski sukob između Katara i Australije. Australija je cijelu situaciju nazvala neprikladnom i uznemirujućom, a australska policija također provodi istragu o događaju. "Ovo je krajnje uznemirujuće, uvredljivo u vezi s nizom stvari", rekla je australska ministrica vanjskih poslova Marise Payne.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Proučavaju se detalji Ministar obrane o nabavci novih aviona: ''Sve četiri ponude zasad su jednake. Postoji još puno pitanja koje prvo treba riješiti''

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna AMERIČKI DRŽAVNI TAJNIK U HRVATSKOJ Okončan sastanak Pompea i Plenkovića: "Nadam se da će državno tajništvo vidjeti da smo ispunili sve preduvjete za ukidanje viza za posjet SAD-u"

"Nikad nisam čula za ovakvo što u životu. Svoj stav o ovom incidentu poslali smo katarskoj vladi", poručila je Payne. Aktivisti za ljudska prava poručuju da se radi o incidentu koji je jednak seksualnom nasilju.


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene