Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ubio djevojku

Pistorius KRIV za ubojstvo iz nehaja, izricanje kazne čeka na slobodi!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sutkinja je ustvrdila da je Pistorius iz nehaja ubio djevojku Reevu Steenkamp.

13:04 - Izricanje kazne bit će 13. listopada. Tada će i obrana i optužba moći predstaviti nove dokaze i svjedoke. Sama kazna vjerojatno će biti izrečena 16. listopada. Po odluci sutkinje, Pistorius će izricanje kazne čekati na uvjetnoj slobodi.

Pročitajte i ovo Screenshot U policijskoj postaji Šokantno otkriće: Brat osumnjičenog za ubojstvo male Danke nije umro prirodnom smrću? Alice Wood tragična smrt Pregazila zaručnika nakon svađe pa lagala da je riječ o nesreći: "Osoba kojoj je najviše vjerovao je osoba koja mu je oduzela život"

Po južnoafričkom zakonu, maksimalna kazna za ubojstvo iz nehaja je 15 godina zatvora. Međutim, pošto Pistorius nije prije osuđivan, postoji mogućnost da kazna bude samo uvjetna. 'Po mom mišljenju, on više neće natrag u zatvor', kazao je južnoafrički pravni stručnjak Martin Hood mjesnoj televiziji. Neki drugi mu predviđaju od pet do maksimalno deset godina zatvora.

13:03 - Pistorusu je odobrena jamčevina, pa će u skladu s tim izricanje kazne čekati na slobodi.

13:02 - Masipa kaže da je vjeruje argumentima obrane kojima su objasnili razloge zbog kojih je Pistorius pordao kuću.

12:56 - Sutkinja se vratila u sudnicu.

11:16 - Sutkinja je uzela pauzu kako bi odlučila o jamčevini, ali prije toga Pistorius je s lisicama na rukama odveden u ćeliju.

11:12 - Tužiteljstvo napominje kako je sada situacija sa Pistoriusom drugačija, jer je prije mislio da može biti i oslobođen, a sada kada je osuđen, zna da će morati u zatvor, pa bi mogao i pobjeći.

11:10 - Obrana se zalaže za čekanje izricanja kazne sa slobode, budući da je Pistorius već platio jamčevinu te je surađivao sa sudom do sada i sa slobode.

11:06 - Raspravlja se o jamčevini za Pistorusa uzevši u obzir presude koje su mu jutros izrečene.

11:00 -  Maksimalna kazna za ubojstvo iz nehaja u Južnoj Africi je 15 godina i nema minimalne kazne, pa sada sve ovisi  o sutkinji.

 

10:25 - Osim za ubojstvo iz nehaja, Pistorius je kriv i za pucnjavu u restoranu, ali nije kriv za ilegalno posjedovanje oružja niti pucanje iz automobila, za što je također bio optužen.

10:20 - Optuženi nije kriv za ubojstvo, ali je kriv za ubojstvo iz nehaja.

10:18 - Razumna osoba sa sličnim invaliditetom predvidjela bi da će osoba iza vrata biti ubijena, a optuženi nije poduzeo aktivnosti da to izbjegne, zaključuje.

10:15 - Sutkinja detaljno razlaže razloge presude za ubojstvo iz nehaja koju svi iščekuju s nestrpljenjem

10:11 - Ponašanje optuženog nakon incidenta ubojstva, suprotno je onome kako bi se ponašao netko tko bi namjerno nekoga ubio, kaže sutkinja vraćajući se na prvu točku optužnice.

10:08 - Pistorius nije kriv za ilegalno posjedovanje oružja.

10:00 - Čitaju se zaključci četvrte optužnice za ilegalno držanje oružja.

9:59 - Pistorius je kriv za pucnjavu u restoranu. Za to bi trebao biti osuđen, zaključuje sutkinja.

9:57 - Sutkinja govori o incidentu s oružjem u restoranu, koji se dogodio u siječnju 2013, nekoliko tjedana prije ubojstva Reeve.

9:54 - Masipa je ustvrdila kako Pistorius nije kriv za pucanje u javnosti, odnsono za optužbu da je jednom prilikom ispalio hitac iz automobila.

9:51 - Sutkinja sumira svjedočenja svjedoka o incidentu s pucnjavom u javnosti te ističe u čemu se svjedočenja nisu složila.

9:43 - Budući da je prešla na sljedeće točke optužnice, čini se da je sutkinja Masipa jučer rekla sve što je imala o optužnici za ubojstvo te da će kaznu Pistoriusu za sve četiri točke izreći zajedno.

9:40 - Sutkinja čita drugu točku optužnice i utvrđene činjenice. Radi se o optužbi za pucanje u javnosti.

9:00 - Južnoafrička sutkinja Thokozile Masipa odgodila je za petak ujutro nastavak izricanja presude Oscaru Pistoriusu, koji je optužen za ubojstvo svoje djevojke Reeve Steenkamp, ustvrdivši u četvrtak da je slavni paraolimpijac bio 'neoprezan' kad je pucao u vrata toaleta iza kojih se nalazila 29-godišnja manekenka.

Masipa je u četvrtak na izricanju presude oslobodila Pistoriusa krivnje za namjerno ubojstvo, ustvrdivši da on nije mogao znati da će nekoga ubiti kad je pucao u vrata toaleta u svojoj kući.

Presuda paraolimpijcu: Nije dokazano namjerno ubojstvo

'Jasno je da on subjektivno nije mogao predvidjeti kao mogućnost da će ubiti osobu iza vrata, a kamoli da će to biti ubijena (Steenkamp) za koju je mislio da se nalazi u spavaćoj sobi', rekla je Masipa u prepunoj sudnici.

Suđenje Pistoriusu: Tužitelj u nevjerici tresao glavom

Južnoafrička sutkinja ranije je rekla da državno odvjetništvo nije dokazalo da je Pistorius kriv za ubojstvo s predumišljajem.

'Država nije dokazala izvan razumne sumnje da je optuženi kriv za ubojstvo s predumišljajem. Nema dovoljno činjenica koje bi poduprle tu tvrdnju', rekla je sutkinja Masipa.

Tvrdi da je pucao u samoobrani

Pistorius (26), koji je optužen za ubojstvo svoje djevojke Steenkamp, 29-godišnje manekenke i pravnice, na Valentinovo 2013., tvrdi da je pucao u samoobrani misleći da je provalnik ušao u kuću, a državno odvjetništvo smatra da je pucao u svađi.

Izricanje presude slijedilo je nakon suđenja koje je trajalo pet mjeseci i završilo je s 4.000 stranica transkripata.

Pijan i agresivan, Oscar Pistorius se potukao u noćnom klubu

Najpoznatiji svjetski sportaš s tjelesnim hendikepom Pistorius, poznat i kao "Blade Runner", postao je prvi sportaš s amputacijom koji je nastupio na Olimpijskim igrama u Londonu i to na 400 metara plasiravši se u polufinale, a na Paraolimpijskim igrama je ukupno osvojio šest zlatnih medalja. (Ma.B. / I.D. /Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene