Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kaos u Hamburgu

Oklopnjaci i vodeni topovi na ulicama Hamburga, ozlijeđeno više od 190 policajaca

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prosvjedi protiv summita G20 u Hamburgu, nakon kaotične noći nastavljeni su nasilno i u petak. Ozlijeđeno je više od 190 policajaca, a zapaljena su i policijska vozila.

23:34 U središtu Hamburga u okrugu Altona, zabilježene su brojne pljačke malih bandi, priopćila je policija, dodavši kako se "čini da su se napetosti smirile".

Pročitajte i ovo Nestala djevojčica Danka ugrožavanje istrage MUP se oglasio o nestanku male Danke, uputio važan apel Okupljeni prosvjednici u Rusiji Opresija se nastavlja VIDEO Stotine uhićenih u prosvjedima zbog smrti Alekseja Navaljnog: Privedeni i novinari

23:03 Napadaju se snage sigurnosti i podignute su barikade. Podzemna stanica je zatvorena iz sigurnosnih razloga, rekla je policija.

22:30 Prosvjednici ispaljuju rakete s krovova zgrada. RT javlja kako je ozlijeđeno 196 policajaca. U večernjim satima policija je prosvjednike opet rastjerivala vodenim topovima. Na ulicama Hamburga nalaze se i oklopna vozila.

20:48 U Hamburgu je skupina nasilnih prosvjednika okružila jednog policajca, koji je morao pucati u zrak da ih upozori da se ne približavaju, nakon čega je uspio pobjeći, javlja Spiegel.

17:15 "Hamburg je pod opsadnim stanjem policije i prosvjednika. Policija je stigla iz svih krajeva Njemačke. Kordoni policajaca i policijskih vozila mogu se vidjeti na svakom koraku. Uspotavljen je i nadzor iz zraka. Prosvjednici svih vrsta - od antiglobalista, Greenpeacea i komunista prosvjeduju danonoćno, a policija ih nastoji držati dalje od mjesta gdje se održava summit. Promet u gradu je potpuno blokiran, čak i put od zračne luke do središta. Hmaburg izgleda kako da se većina ljudi koja u njemu živi odlučila evakuirati, a gradom vladaju prosvjednici koji nakon burne noći i danas uzvikuju "Dobrodošli u pakao" i "G20, poštujte vladavinu prava", izvijestila je iz Hamburga  urednica vanjske politike Dnevnika Nove TV Ivana Petrović.

16:35 Organizatori prosvjeda "Dobrodošli u pakao" optužuju njemačku policiju kako su svjesno upotrijebili prekomjernu silu protiv prosvjednika. Andreas Beuth, jedan od organizatora prosvjeda opovorgnuo je policijske tvrdnje kako su prosvjednici odbili skinuti maske nakon naredbe policije poslije čega su na njih ispaljeni vodeni topovi.

Christoph Kleine, jedan od organizatora prosvjeda "Niste dobrodošli" kazao je kako je policija "risikirala ljudske živote" gađajući vodenim topovima prosvjednike koji su stajali na mostovima i krovovima zgrada, javlja Guardian.

16:24 Dok traje sastanak Putina i Trumpa, diljem Hamburga odvijaju se prosvjedi u kojima je ozlijeđeno 196 policajaca.

16:13 Putin i Trump kratko su se obratili novinarima uoči sastanka

"Drago mi je što sam vas upoznao", kazao je Putin dok je Trump poručio kako mu je čast biti u njegovom društvu.

16:00 Južnokorejski predsjednik Moon Jae-in održao je sastanak s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Moon Jae-in kazao je kako podržava dijalog sa Sjevernom Korejom njezinoj "nuklearnoj provokaciji" kad je ovaj tjedan lansirala balistički projektil.

Moon je kazao i kako smatra da Putin ima ulogu u deeskalaciji krize na Korejskom poluotoku . Putin je obje strane upozorio kako ne smiju izgubiti kontrolu te pozvao na "pragmatičan" pristup.

15:00 Njemačka policiija tijekom prosvjeda je uhitila ekstremiste iz Francuske, Nizozemske i Švicarske. Grupama militanata koji su u grad pokušali ući vlakom ili avionom onemogućen je ulazak u zemlju na granici.

U Hambrug je upućeno dodatnih 700 policajaca iz drugih dijelova zemlja.

13:01 Američki predsjednik Donald Trump i ruski predsjednik Vladimir Putin susreli su se nakratku uoči početka summita, ali samo da bi se rukovali.

"Rukovali su se i rekli da će se sastati posebno u četiri oka", rekao je Putinov glasnogovornik Dmitrij Peskov novinarima.

Trump je prethodno putem svojeg Twitter profila objavio kako se veseli sastancima sa svejtskim čelnicima, uključujući i onom s Putinom. "Imamo puno toga za raspraviti", napisao je.

Hamburška policija zatražila pomoć

Hamburška policija zatažila je pomoć kolega iz drugih dijelova Njemačke kako bi obuzdala nasilje koje prati summit G20, zbog kojeg i američka prva dama nije mogla napustiti svoju rezidenciju.

Policija je potvrdila da je hitno zatražila pojačanja zbog mnogih "nedjela" diljem Hambruga.

Prosvjednici su napali policijsku postaju u četvrti Altona, zapalili policijska patrolna vozila i bacali zapaljiva sredstva u blizini željezničke stanice, nakon čega je policija uputila upozorenje građanima da izbjegavaju to područje i drže se podalje od prosvjednika.

Više vozila je zapaljeno i na bulevaru Elbchausee, a iznad zapadnog dijela grada diže se gusti crni dim. Stotine prosvjednika u raznim dijelovima grada pokušavaju probiti policijske kordone kako bi poremetili početak summita. Iako policija poziva prosvjednike da se mirno raziđu, sukobi su ipak izbili, posebice na dokovima Elbe i kod prometnog čvora Berliner Tor.

Glasnogovornik Melanije Trump kazao je da prva dama nije mogla napustiti svoju rezidenciju i sudjelovati u predviđenom programu jer njezina pratnja "nije za to dobila zeleno svjetlo policije".

Njezin suprug Donald Trump bio je prisiljen na mjesto održavanja summita putovati zaobilaznim putevima.

Za tisuću krajnjih ljevičara koji su uzrkovali krš i lom na ulicama Hamburga, njemačka kancelarka nije mogla izabrati bolju lokaciju za summit, piše Reuters.

Gusto naseljen, urbani okoliš omogućuje im da se lako rasprše i sakriju, a grad je pun simbola bogatstva koje oni preziru, od 800 milijuna dolara vrijedne koncertne dvorane Elbphilharmonie do brodogradilišta u kojima se grade luksuzne jahte.

"Naš je cilj probiti se u plavi i na kraju u crvenu zonu", kazao je Christian Blank iz protuglobalizacijskog pokreta Attack.

Skupina "Block G20 - Obojite Crvenu zonu" je ranije objavila da će sve učiniti kako bi poremetila održavanje summita.

Svjetski čelnici stvaraju pritisak na Trumpa oko klimatskih promjena

Svjetski čelnici na summitu G20 vrše pritisak na američkog predsjednika Donalda Trumpa kako bi se postigao kompromis o klimi i trgovini, dok na ulicama traju veliki sukobi policije i prosvjednika.

Brazil, Rusija, Indija, Kina, pripadnice takozvanog BRICS-a, u petak su priopćenjem pozvale svjetske čelnike okupljene u Hamburgu da implementiraju Pariški klimatski sporazum unatoč Trumpu koji je prošli mjesec odlučio povući Sjedinjene Države iz tog dokumenta.

"Pariški klimatski sporazum je važan konsenzus do kojeg se nije lako došlo, te ga se ne smije lako odbaciti", istaknuo je kineski predsjednik Xi Jinping.

Britanska premijerka Theresa May otkrila je da su se čelnici država G20 složili da će pokušati nagovoriti Trumpa da promijeni svoj stav.

"Nećemo ponovno pregovarati o Pariškom sporazumu, on ostaje, no želim vidjeti da SAD traži načine da mu se ponovno pridruži", otkrila je čelnica za BBC. Susret najvećih svjetskih ekonomija događa se u vrijeme velikih promjena u svjetskoj geopolitici u kojoj Trumpova "Amerika na prvom mjestu" sve više ujedinjuje Europu i Kinu.

Američki će se čelnik u petak poslijepodne po prvi puta sastati s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, usred tvrdnji američkih obavještajnih službi da je Moskva utjecala na američke predsjedničke izbore u Trumpovu korist.

Trump će na summitu razgovarati i s kineskim predsjednikom Xijem Jinpingom u vrijeme dok Washington traži od Pekinga da stvori pritisak na Sjevernu Koreju te prijeti Kinezima s kaznenim gospodarskim mjerama.

Njemačku kancelarku Angelu Merkel stoga očekuje teška zadaća manevriranja među međusobno sukobljenim političarima kako bi postigla konsenzus o trgovini, klimi i migracijama, trima temama koje su postale točke prijepora otkad je Trump došao u Bijelu kuću.

Njemačku čelnicu za manje od dva mjeseca očekuju parlamentarni izbori, pa ne smije popuštati Trumpu koji je iznimo nepopularan u Njemačkoj, no ne smije ni ući u otvoreni sukob s njim kako se ne bi pogoršali odnosi između Berlina i Washingtona.

Njemačka otvorenost

Merkel je odabrala Hamburg, trgovačko središte u kojem je rođena, kako bi poslala signal o njemačkoj otvorenosti svijetu, uključujući i toleranciju mirnih prosvjeda.

Summit se održava samo nekoliko stotina metara od jednog od najmoćnijih njemačkih simbola ljevičarskog otpora, nekadašnjeg kazališta "Rote Flora" kojeg su antikapitalistički skvoteri preuzeli prije gotovo tri desetljeća.

Njemački sigurnosni dužnosnici bili su otvoreni oko toga da održavanje summita ovakve razine u središtu grada poput Hamburga predstavlja velik rizik.

Nakon noći sukoba s policijom, skupine antikapitalističkih prosvjednika zauzele su glavna križanja u Hamburgu i blokirale ceste i mostove koje vode do mjesta održavanja summita u centru grada.

Njemački ministar financija Wolfgang Schaeuble zbog tih je blokada morao otkazati razgovor s učenicima u jednoj gradskoj školi, a policija je u tjeranju prosvjednika koristila vodene topove. Uhićeno je oko 30 prosvjednika, a ozlijeđeno više od 100 policajaca.

Hamburška policija u petak je potvrdila da je zatražila pojačanje iz cijele Njemačke zbog mnogih kriminalnih djela koja se vrše tijekom summita, poput paleži automobila, razbijanja izloga i ostale imovine, te napada na policijski helikopter, prenosi dpa.

Merkel je na ulazu u zgradu u kojoj se održava summit razmjenila prijateljske pozdrave s Trumpom i ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, a njezino rukovanje s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom, s kojim je u verbalnom sukobu oko više pitanja, uključivo ljudska prava i pristup zračnoj bazi u Turskoj gdje su stacionirane njemačke snage, naočigled je bilo hladno.

Bilateralni susret Trumpa i Putina održat će se samo 15 minuta nakon što će čelnici početi razgovore o klimatskim promjenama, što je kolizija koja nije prošla nezamijećeno od strane njemačkih domaćina.

Šerpe zasjedaju

Europski izvori otkrivaju da se takozvane "šerpe", savjetnici šefova država, koji formuliraju finalni dokument summita usuglašavaju oko formulacije o klimi koja se temelji na nacrtu koji je ranije ovog tjedna objavio Reuters. Oko završnog dokumenta moraju se složiti sve države.

U nacrtu se uzima u obzir američki izostanak iz Pariškog klimatskog sporazuma koji je "nepovratan". Izvori dodaju da Washington inzistira na spomenu fosilnih goriva kao alternativi čišćim izvorima energije, što Europa odbija.

Što se tiče trgovine, izvori prenose kako se Washington povlači iz osude protekcionizma na koju je Trump pristao na susretu G7 na Siciliji u svibnju.

"Odlučno podržavamo transparentan, nediskriminatoran, otvoren i inkluzivan multilatelarni trgovinski sustav temeljen na pravilima, implementaciju i provedbu postojećih WTO pravila i obaveza, te se protivimo protekcionizmu", objavile su države BRICS-a.

Među državama koje sudjeluju na summitu postoji strah od prijetnje Washingtona da će iskoristiti zakon iz doba Hladnog rata kojim se stavljaju restrikcije na uvoz čelika zbog nacionalne sigurnosti, što je potez koji bi pogodio Kinu, ali i njezine partnere u Europi.

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker rekao je u petak ujutro u Hamburgu da će EU "odmah i primjereno" odgovoriti ako SAD provede tu prijetnju.

Već uoči skupa bilo je ocijenjeno da će sastanak na vrhu G20 u Hamburgu biti vjerojatno najnapetiji od osnutka foruma 2008. jer među njegovim članicama nikad nisu bila veća razilaženja.

G20, koji zapravo ima 19 zemalja jer je dvadeseta članica Europska unija, predstavlja dvije trećine svjetskog stanovništva i četiri petine svjetske trgovine.

Članice su Sjedinjene Države, Kina, Japan, Njemačka, Velika Britanija, Francuska, Indija, Brazil, Italija, Kanada, Južna Koreja, Rusija, Australija, Meksiko, Indonezija, Turska, Saudijska Arabija, Argentina i Južna Afrika. (B.V./Hina)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene