Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Spreman "slušati" zahtjeve oporbe

Gruevski okupio pristaše i poručio da neće odstupiti: 'Mračne snage neće pobijediti'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na skupu podrške vlasti prema službenim policijskim procjenama okupio se i do 90 tisuća ljudi, dok mediji navode da je na ulicama Skoplja bilo do 30 tisuća ljudi, kao i na ranijem antivladinom prosvjedu na kojem je tražena premijerova ostavka.

Makedonski konzervativni premijer Nikola Gruevski izjavio je u obraćanju svojim pristašama u ponedjeljak da je njegov cilj ulazak Makedonije u Europsku uniju i NATO, ustvrdivši je da je spreman "slušati" zahtjeve oporbe, ali da neće podnijeti ostavku.

Pročitajte i ovo Ilustracija Rat u Europi Poljska bijesni jer je Rusija povrijedila zračni prostor: Varšava traži objašnjenje Moskve Viktor Orban - 1 Kritizirao EU Orban ponovno podigao prašinu: "Mi nismo u ratu s Rusijom, oni su"

"Mračne snage neće pobijediti", rekao je, kako prenosi AFP, Gruevski na skupu podrške vlasti koji je prema službenim policijskim procjenama okupio i do 90 tisuća ljudi, dok mediji navode da je na ulicama Skoplja bilo do 30 tisuća ljudi, kao i na ranijem antivladinom prosvjedu na kojem je tražena premijerova ostavka.

Dva prosvjeda u Makedoniji - premijer poslao poruku i žestoko izvrijeđao oporbu

"Nema povlačenja, nema predaje", poručio je Gruevski i ponovio svoje ranije optužbe na račun oporbe te, iako nije dao nikakvih dokaza, ustvrdio da strane tajne službe žele njegov odlazak s vlasti.

Oporbenom vođi Zoranu Zaevu poručio je da je skup podrške vladi najbolji dokaz da nije uspio srušiti vlast montiranim snimcima i terorističkim bandama.

Rekao je da Makedonija mora imati premijera koji će se boriti za dostojanstveno rješenje problema, umjesto oporbenog vođe što se na "destruktivan način i destabilizacijom" želi dokopati vlasti.

Tanjug navodi da se premijer i samokritično osvrnuo na devet godina svoje vladavine te priznao da je bilo i pogrešaka. "Ovi prisluškivani razgovori su velika pouka za mene, u svakom zlu ima i nešto dobro. Kao partija, ako ne učimo na greškama onda ništa nismo naučili", prenosi Tanjug. Riječ je o nizu snimaka kojima je oporba dokazivala da vlast prisluškuje 20 tisuća ljudi i da vladajući zloupotrebljavaju ovlasti.

Gruevski je ponovio da će se problem ustavnog imena Makedonije rješavati na referendumu te da su prioriteti države europske integracije i članstvo u NATO-u, dok njegovi protivnici, kako je rekao, "to ne žele". "Oni hoće vlast pod svaku cijenu. Zamislite premijera kojega je na vlast dovela strana služba i o njemu ima iste snimke", naveo je.

Oporba i dalje na ulici traži ostavku makedonskog premijera

Kazao je i da su se teroristi u Makedoniji pojavili nakon što je Europska komisija izvijestila da će ta država imati najveći rast u ovoj i idućoj godini, što znači investicije i radna mjesta.

"Nakon te objave su stigli iskusni teroristi. Naša policija ih je zaustavila. Oporba kaže da smo ih mi organizirali. Međutim, nema ubijenih civila, samo teroristi - nisu im prošle laži”, naveo je makedonski premijer, kako prenosi Tanjug.

Skup koji su Gruevski i njegova stranka VMRO organizirali na trgu ispred zgrade parlamenta prošli su mirno, a nešto dalje, ispred zgrade vlade, i dalje su pristaše oporbene ljevice koji borave u šatorima.

Makedonska agencija Meta javila je da su se ministri vanjskih poslova Europske unije usuglasili kako će nastaviti pratiti situaciju u Makedoniji te da je potrebno "političko rješenje krize".

Oporba na ulici i dalje traži odlazak makedonskog premijera

Oko 150 prosvjednika oporbe, odgovarajući na poziv njihova šefa Zorana Zaeva, prosvjedovalo je u utorak treći dan zaredom ispred sjedišta makedonske vlade zahtijevajući ostavku premijera Nikole Gruevskog, optuženog za korupciju.

Pedesetak pristaša šefa konzervativne vlade postavilo je pak šatore i provelo noć dva kilometra dalje, ispred parlamenta, izražavajući mu svoju podršku.

U utorak su na travnjaku usred četverotračne široke ceste nasuprot vladine zgrade, oporbeni prosvjednici organizirali improvizirani kamp.

Odlučili su ostati ispred sjedišta vlade nakon oporbena prosvjeda u nedjelju koji je okupio više od 20.000 osoba.

Cilj pokreta, koji je posebno živ navečer kad broj prosvjednika poraste do tisuću, jest zadržati pritisak na vladu, optuženu za korupciju i ilegalna prisluškivanja.

U utorak ujutro, dan nakon velikog prosvjeda organiziranog u znak podrške šefu konzervativne vlade koji je na vlasti već devet godina, oporbeni prosvjednici još su uvijek bili odlučni nastaviti sa svojim pokretom.

Gruevski je u ponedjeljak izjavio u obraćanju svojim pristašama da je njegov cilj ulazak Makedonije u Europsku uniju i NATO, ustvrdivši je da je spreman "slušati" zahtjeve oporbe, ali da neće podnijeti ostavku.

"Mračne snage neće pobijediti", rekao je Gruevski na skupu podrške vlasti koji je prema službenim policijskim procjenama okupio i do 90 tisuća ljudi, dok mediji navode da je na ulicama Skoplja bilo do 30 tisuća ljudi, kao i na ranijem antivladinom prosvjedu na kojem je tražena premijerova ostavka.

"Nema povlačenja, nema predaje", poručio je Gruevski i ponovio svoje ranije optužbe na račun oporbe te, iako nije dao nikakvih dokaza, ustvrdio da strane tajne službe žele njegov odlazak s vlasti.

Oporbenom vođi Zaevu poručio je da je skup podrške vladi najbolji dokaz da nije uspio srušiti vlast montiranim snimcima i terorističkim bandama. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene