Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hrvatsko izaslanstvo u Kuvajtu

"Nadamo se da ćemo dobiti taj posao jer su u pitanju milijunske vrijednosti"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović ocijenila je u nedjelju nakon sastanka s kuvajskim državnim poglavarom emirom Sabahom Al-Ahmadom Al-Jaberom Al-Sabahom da postoje veliki potencijali za razvoj gospodarske suradnje između Hrvatske i Kuvajta, osobito na području obrambene industrije.

"Vrlo sam zadovoljna sastankom s emirom. Naglasak je ovog putovanja svakako gospodarstvo. Razmatrali smo niz ugovora koji bi trebali biti sklopljeni da bi se olakšalo poslovanje između Kuvajta i Hrvatske, a razgovarali smo naravno i o konkretnim projektima", rekla je Grabar-Kitarović, koja boravi u dvodnevnom državnom posjetu Kuvajtu, nakon razgovora u palači Bajan u Kuwait Cityju.

Pročitajte i ovo Kolinda na skupu podrške - 3 subota u zagrebu Grabar Kitarović otkrila vraća li se u hrvatsku politiku: "Ne želim da ispadne da sam lagala" Slika nije dostupna DVODNEVNI POSJET Kolinda Grabar-Kitarović primila albanskog kolegu Ilira Metu i odlikovala ga najvišim hrvatskim odličjem

"Ti su projekti kako u prehrambenoj i prerađivačkoj industriji ... (postoje) potencijali za hrvatske tvrtke za građevinske radove ovdje u Kuvajtu na infrastrukturi, na željeznicama, izgradnji željezničkih vagona i slično, tako i u području obrambene industrije", rekla je hrvatska predsjednica, koja je u naftom bogati emirat Perzijskog zaljeva doputovala u pratnji manjeg gospodarskog izaslanstva.

"Posebno se to odnosi na zaštitnu opremu kao što su kacige i prsluci, ali isto tako i na naoružanje", rekla je Grabar-Kitarović, spomenuvši hrvatsku tvrtku HS Produkt, koja je "jedna od najjačih svjetskih tvrtki u proizvodnji pištolja i revolvera, ali i drugog vrsta naoružanja", te Đuro Đaković koji se u Kuvajtu natjecao na javnom natječaju za oklopna vozila.

"Nadamo se da ćemo dobiti taj posao jer su u pitanju milijunske vrijednosti", rekla je hrvatska predsjednica, te dodala da se i "Brodotrogir natjecao za izgradnju četiri kemijska broda".

U hrvatskom izaslanstvu su uz predsjednicu Grabar-Kitarović i potpredsjednica vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić, načelnik glavnog stožera general Mirko Šundov i predsjednik Islamske zajednice u RH muftija Aziz Hasanović.

Razgovori i političkoj i sigurnosnoj suradnji

Grabar-Kitarović je kazala da je s kuvajtskim emirom razgovarala i o političkoj i sigurnosnoj suradnji na stabilizaciji kako ovog dijela Bliskoga istoka tako i jugoistoka Europe. Podsjetila je i na činjenicu da je islamska zajednica u Hrvatskoj vrlo bitan dio društva, te dodala da je iznimno važna suradnja muslimana s većinskim hrvatskim narodom i drugim nacionalnostima u Hrvatskoj. "Kao što je u razgovorima muftija Hasanović istaknuo 'Život, a ne suživot'", rekla je Grabar-Kitarović.

U gospodarskom izaslanstvu, čiji je posjet organizirala Hrvatska gospodarska komora nalaze se predstavnici Brodotrogira, Agencije ALAN, Đure Đakovića, Croza i HS Produkta, te Hrvatske turističke zajednice.

Za ponedjeljak je predviđeno svečano otvaranje prvog hrvatskog veleposlanstva u Kuvajtu te susret predsjednice s pripadnicima hrvatske zajednice. Kako se doznaje, Kuvajt planira otvoriti veleposlanstvo u Zagrebu, možda već u drugoj polovici ove godine.

Jedna od najbogatijih zemalja svijeta

Kuvajt ima oko 4,2 milijuna stanovnika, no stranci predstavljaju gotovo 70 posto stanovnika: riječ je o oko milijun Arapa i gotovo 1,5 milijuna državljana azijskih i afričkih zemalja koji su došli u Kuvajt u potrazi za poslom.

Kuvajt je jedna od najbogatijih zemalja svijeta, a njegovo se bogatstvo temelji na nafti – procjenjuje se da unatoč višedesetljetnoj eksploataciji kuvajtsko podzemlje i podmorje sadrži šeste po veličini zalihe nafte na svijetu. Prihodi od nafte čine oko 50 posto bruto domaćeg proizvoda zemlje.

Kuvajt je ustavna monarhija i smatra se jednom od najstabilnijih arapskih država. Kao utjecajna članica Vijeća za suradnju u Perzijskom zaljevu, te kao zemlja u kojoj živi velika šijitska manjina, posljednjih godina igra važnu ulogu u posredovanju između suparničkih regionalnih sila šijitskog Irana i sunitske Saudijske Arabije. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene