Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nade za preživjelima gotovo da više nema

Pod ruševinama vijadukta u Genovi još je između deset i dvadeset nestalih, spasioci se ne predaju

Spasioci tragaju za preživjelima (Foto: AFP)
Spasioci tragaju za preživjelima (Foto: AFP) Afp
Aktualno Galerija +0 Spasioci tragaju za preživjelima (Foto: AFP) Galerija 1/1 >>
Treću noć nakon katastrofalne nesreće u Genovi na sjeveru Italije spasioci su u petak nastavili pretraživati pod ruševinama vijadukta i još se između deset i dvadeset osoba smatra nestalima, a dan žalosti i komemoracija za žrtve održat će se u subotu.

Italija je još u šoku nakon katastrofe, a istodobno se produbljuje sukob između između talijanske vlade i koncesionara Autostrade per l'Italia, koju dužnosnici optužuju za nepravilno održavanje cestovnog objekta koji se urušio u utorak prije podne.

Pročitajte i ovo Urušio se vijadukt u Genovi (Foto: AFP) Nemar ih skupo košta Autostrade spremne dati 500 milijuna eura za pomoć gradu i obnovu vijadukta u Genovi Vozač kamiona koji se zaustavio netom prije tragedije nije spreman dati intervju (Foto: AFP) Vozač zelenog kamiona Centimetri su ga dijelili od tragedije u Genovi: ''Vidio sam cestu koja se srušila, sa svim automobilima''

Prema službenim podacima, broj žrtava u urušavanju vijadukta Morandi u četvrtak iznosio je 38 uz 15 ozlijeđenih, od kojih je pet u teškom stanju. Izgledi da se pronađu preživjeli smanjuju se iz sata u sat, ali spasioci se ne predaju. "Pokušavamo izrezati velike blokove betona koji su se srušili s vijadukta, zatim ih uklanjamo dizalicama i tada nastupaju psi tragači, a za njima ide naše osoblje ako ima pozitivnih signala", objasnio je Emanuele Gissi, voditelj vatrogasaca.

Nestalo između deset i dvadeset osoba

Državni odvjetnik za Genovu Francesco Cozzi izjavio je novinarima da "bi moglo biti još između deset ili dvadeset osoba nestalih". U noći s četvrtka na petak, uz svjetlo snažnih projektora, spasioci su bez predaha nastavili pretraživati divovske blokove i betonsku armaturu uz pomoć pasa i građevinskih strojeva. "Naravno, nećemo stati, radimo cijelu noć", izjavila je za televiziju Sky TG24 glasnogovornica vatrogasaca Marcella Battaglia i objasnila da se ekipe smjenjuju.

U Italiji će dan nacionalne žalosti biti u subotu, a svečani ispraćaj u 11:30 na Fiera de Genova, đenovskom sajmu, u nazočnosti najviših talijanskih dužnosnika. U međuvremenu nastavlja se sukob između Autostrade per l'Italia i vlade koja je odmah nakon nesreće najavila da će uskratiti koncesiju toj tvrtki koja se s druge strane ne predaje, tvrdi da je sve obavljale korektno i to kani dokazati.

Talijanska populistička vlada obrušila se u traženju krivca i na Europsku uniju i njezinu politiku štednje koja, kako tvrdi Rim, sprječava investicije. Na te optužbe reagirala je Europska komisija podsjetivši da je pozivala Italiju da ulaže u svoju infrastrukturu i da države članice "samostalno odlučuju" o svojim prioritetima.

Ministarstvo infrastrukture objavilo je osnutak povjerenstva zaduženog za izradu izvješća u "roku od 30 dana" o uzroku drame. Nogometno prvenstvo trebalo se nastaviti za vikend, no utakmice predviđene u nedjelju za momčad Sampdoria i Genova odgođene su. Na drugim sportskim susretima igrači će održati minutu šutnje i nositi crnu vrpcu u znak žalosti.

PROČITAJTE I OVO:

Ispovijest čovjeka ispred čijih očiju se urušio most u Genovi: Vozač kamiona otkrio što mu je spasilo život

Objavljena snimka prvog poziva hitnoj pomoći nakon urušavanja mosta u Genovi: ''Srušio se! Vijadukt Morandi!... Kako mislite, srušio se?''

U Genovi i dalje traje potraga, puno je dojava o nestalima: "Još uvijek tražimo udubine u koje bi se mogli skloniti ljudi, živi ili ne"

Razmjeri tragedije u Genovi snimljeni iz zraka

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene