Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izvanredno stanje

U Genovi i dalje traje potraga, puno je dojava o nestalima: "Još uvijek tražimo udubine u koje bi se mogli skloniti ljudi, živi ili ne"

Urušeni vijadukt (Screenshot: AP)
Urušeni vijadukt (Screenshot: AP)
Aktualno Galerija +0 Urušeni vijadukt (Screenshot: AP) Galerija 1/1 >>
Nastavlja se raščišćavanje hrpe betona i čelika srušenog vijadukta pokraj Genove. Državni tužitelj rekao je da bi pod ruševinama moglo biti još 10-20 ljudi.

Državni tužitelj potvrdio je da je poginulo 42 ljudi, iako neki mediji javljaju da se radi o 39 pronađenih tijela, u urušavanju vijadukta pokraj Genove. U tijeku je raščišćavanje betona srušene građevine, pa nije isključeno da bi pod ruševinama moglo biti pronađeno još mrtvih.

Pročitajte i ovo Urušio se vijadukt u Genovi (Foto: AFP) Nemar ih skupo košta Autostrade spremne dati 500 milijuna eura za pomoć gradu i obnovu vijadukta u Genovi Spasioci tragaju za preživjelima (Foto: AFP) Nade za preživjelima gotovo da više nema Pod ruševinama vijadukta u Genovi još je između deset i dvadeset nestalih, spasioci se ne predaju

Nakon velike tragedije koja je u utorak zadesila Italiju proglašeno je izvanredno stanje u trajanju od 12 mjeseci.

"Čuli smo zahtjev predsjednika regije i proglasili izvanredno stanje u trajanju od 12 mjeseci", izjavio je Conte novinarima nakon izvanrednog sastanka vlade u Genovi.

"Ove noći nismo imali sreće, nismo nikog pronašli", kazao je Emanuele Gissi, šef vatrogasaca na licu mjesta. "Još uvijek tražimo udubine u koje bi se mogli skloniti ljudi, živi ili ne".

"Pokušavamo odrezati velike komade betona koji su pali s mosta i potom ih premještamo s dizalicama i šaljemo pse tragače, a potom naše ljude, ako ima pozitivnih znakova", objasnio je on.

"Ovaj tip posla je opasan jer su ruševine nestabilne", jednako kao i dio mosta koji još stoji, istaknuo je vatrogasac.

Prefektura je primila puno upozorenja o nestalima, "ali je teško znati ne odgovara li netko na telefon jer je već na odmoru na drugom kraju svijeta ili je nažalost ondje ispod", kazao je u srijedu navečer ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini. Državni tužitelj rekao je da bi pod ruševinama moglo biti još 10-20 ljudi.

"Ono što je sigurno je da ljudi koji pretražuju ruševine kažu da ondje ispod ima još osoba", dodao je on pozdravljajući rad stotine spasioca na licu mjesta.

Italija će proglasiti dan nacionalne žalosti kad se organizira svečani pogreb za žrtve. Po više medija, pogreb će se održati u subotu ujutro u Genovi.

Talijanska je vlada nakon sastanka u srijedu objavila da će tvrtki koja je dio grupe Atlantia iz Milana (a u kojoj 30 posto udjela ima obitelj Benetton), oduzeti koncesiju te je pozvala vodstvo tvrtke da podnese ostavku i najavila da će joj nametnuti velike globe.

Dionice talijanske Atlantie i drugih koncesionara u četvrtak su se našle pod velikim pritiskom. Dionice Atlantie, čija podružnica Autostrade per Italia upravlja vijaduktom koji se srušio u Genovi, nisu se danas prodavale, a vrijednost im je pala za više od 20 posto.

Agencija AFP podsjeća da je vijadukt u Genovi peti most koji se srušio u Italiji u pet godina. Dva su se srušila na Siciliji 2014., a druga dva u Lombardiji te u regiji Marche u 2017.

Vijadukt Morandi, nazvan prema projektantu, a kojega mještani zovu Bruklinski most, urušio se u utorak tijekom nevremena. Tridesetak automobila i tri kamiona palo je s visine od 45 metara, a ta masivna građevina nalazi se iznad rijeke, željezničke pruge i dva skladišta.

Srušeni vijadukt je bio ključan prometni pravac u gradu koji je povezivao ceste prema Francuskoj i Milanu.

Most je bio poznat po strukturalnim problemima te su politički dužnosnici pozvali da se mogući krivci za nemar identificiraju i kazne.

Premijer Giuseppe Conte obećao je da će se provesti provjera stanja talijanske cestovne infrastrukture kako se ovakva tragedija ne bi ponovila.

Talijanski službenici objavili su imena 21 identificirane poginule osobe čije su obitelji obavještene o njihovoj pogibelji:

Luigi Matti Altadonna, 34

Camilla Bellasio, 12

Manuele Bellasio, 16

Francesco Bello, 41

Stella Maria Boccia, 24

Elisa Bozzo, 33

Alessandro Campora, 55

Bruno Casagrande, 57

Andrea Cerulli, 47

Marta Danisi, 29

Gerardo Esposito, 26

Alberto Fanfani, 32

Juan Ruben Carrasco Figueroa, 68

Vincenzo Licata, 57

Ersilia Piccinino, 41

Claudia Possetti, 47

Roberto Robbiano, 43

Samuele Robbiano, 8

Gennaro Sarnataro, 43

Antonio Stanzone, 29

Andrea Vittone, 49

Potvrđena je još smrt četvero francuskih i dva albanska državljana. (I.D. / Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene