Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Gadafi osudio 'diktaturu' UN-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Libijski vođa Moamer Gadafi, koji boravi u posjetu Europi nakon dugogodišnjeg bojkota Zapada, osudio je u petak "diktaturu" UN-ovog Vijeća sigurnosti kojeg je optužio za terorizam i napetosti u svijetu.

Govoreći na Sveučilištu u Lisabonu tijekom svojeg prvog službenog posjeta Portugalu, Gadafi je kritizirao i činjenicu da samo neke odabrane zemlje u svijetu mogu posjedovati nuklearno oružje, dok je drugima, uključujući i Libiju, to zabranjeno.

Pročitajte i ovo Ilustracija Plava linija Izraelske snage pogodile vozilo UN-a u Libanonu, ranjeno nekoliko promatrača Supernova music festival - 2 7. listopada UN istražuje napad na Izrael koji je pokrenuo rat: "Dok sada razgovaramo, Hamasovi teroristi siluju i zlostavljaju izraelske žene"

Bio je to oštar govor živopisnog čelnika kojega je pokojni američki predsjednik Ronald Reagan 80-ih godina 20. stoljeća nazivao "bjesnim psom Bliskog istoka" zbog potpore terorističkim skupinama.

No, njegovi odnosi sa Zapadom posljednjih su se godina značajno poboljšali nakon što se odrekao terorizma i planova za proizvodnju oružja za masovno uništenje te pristao na isplatu odštete obiteljima žrtava bombaških napada na američke i francuske zrakoplove.

Gadafi, čija se zemlja otvorila zapadnim investicijama u naftnu industriju i infrastrukturu, stigao je u Portugal na summit EU-a i Afrike koji će se održati ovoga vikenda. Nakon Portugala posjetit će Francusku i Španjolsku, gdje desetljećima nije bio dobrodošao.

U pratnji ženskih osobnih čuvara i odjeven u khaki boje pustinje s tradicionalnom kapom na glavi, Gadafi je kritizirao strukturu Vijeća sigurnosti UN-a u kojem pet velikih svjetskih sila - SAD, Velika Britanija, Francuska, Kina i Rusija - imaju pravo veta.

On smatra da bi Opća skupština, u kojoj su zastupljene sve države svijeta, trebala biti izvršno tijelo Svjetske organizacije, umjesto manjeg Vijeća sigurnosti.

Tu nepravednu globalnu raspodjelu moći libijski vođa smatra
odgovornom za napetosti i terorizam u svijetu, kao što su bili
teroristički napadi 11. rujna 2001. godine koje je opisao
"zastrašujućima".

"Bio je to luđački čin, no oni koji su ga izveli nisu bili
luđaci....Napadi su izvedeni tako savršeno da su šokirali čak i SAD", rekao je Gadafi.

Očito aludirajući na američki napad na Irak i rat protiv terorizma, Gadafi je istaknuo da vojne akcije i sudski progoni nisu dovoljni da bi se obračunalo s terorizmom.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene