Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prvi krug

Francuzi na biralištima prvi put od napada

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Birališta su otvorena u nedjelju u Francuskoj za prvi krug pokrajinskih izbora, u ozračju napetosti nakon napada u Parizu, na kojima bi krajnja desnica mogla zabilježiti povijesni uspjeh.

Na zadnje glasovanje u Francuskoj prije predsjedničkih izbora 2017. godine, 44,6 milijuna francuskih birača pozvano je da izaberu nova pokrajinska vijeća.

Pročitajte i ovo Europski parlament Izbori za EP Još nema nijedne kandidacijske liste, podnose se do utorka u ponoć Nikola Grmoja Iz minute u minutu Nakon odgovora DP-a na poziv u koaliciju oglasio se i Grmoja: "Pokažite da niste ispostava HDZ-a"

Tri tjedna nakon najgorih napada na francuskom tlu od rata, sa 130 mrtvih i više stotina ranjenih, glasovanje se održava u "izvanrednom stanju" uz pojačane mjere sigurnosti oko birališta, posebno u glavnom gradu.

Nakon spektakularnog uspjeha prošle godine na lokalnim i europskim izborima, stranka krajnje desnice Nacionalna fronta (FN) čini se u stanju pobijediti u najmanje dvije pokrajine, čak i tri, od ukupno 13, što se u Francuskoj još nije dogodilo.

Pariški napadi: Dva nova osumnjičenika optužena u Belgiji

Predsjednica FN-a Marine Le Pen velika je favoritkinja na sjeveru (pokrajine Sjever-Pas-de-Calais i Pikardija) gdje se kandidira. Njezina nećakinja Marion Marechal-Le Pen također ima dobru poziciju na jugu u pokrajini Provansa-Alpe-Azurna obala.

Prema anketama na nacionalnoj su razini tri velike stranke prilično izjednačene. Predviđa se da će Republikanci (LR, desnica) i FN osvojiti između 27 i 30 posto glasova, a vladajuća Socijalistička stranka između 22 i 23 posto glasova. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene