Obavijesti Video Pretražite Navigacija
britanija poslala mornaricu

Francuski ribari zaprijetili blokadom luke, a ministar da će isključiti struju otoku

Dva patrolna broda britanske mornarice patroliraju u blizini otoka Jersey, udaljenog svega 22 kilometra od francuske obale. Odgovor je to premijera Borisa Johnsona na prijetnje francuskog ministra mora Annicka Girardina da će otoku isključiti struju.

Drama kod Kanalskih otoka počela je zbog nezadovoljstva francuskih ribara promjenom pravila za izdavanje dozvola nakon što je Velika Britanija napustila Europsku uniju. Otočna vlada izdala je 41 dozvolu za postavljanje mreža, a francuski ribari zaprijetili su da će brodovima blokirati luku glavnoga grada na otoku Jerseyu, nakon što su već protestirali nekoliko puta.

Otok Jersey ima vlastitu samoupravu, ali u međunarodnim odnosima predstavlja ga i brani britanska vlada. Uslijed trzavica francuske vlasti povukle su predstavnika iz glavnoga grada Saint Heliera, a otočne vlasti pozivaju na smirivanje situacije.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Korak unaprijed Izglasavanje koje je prekinulo četverogodišnje pregovore između Britanaca i EU: Potvrđen trgovinski sporazum o Brexitu

"Ulazimo u novu eru i treba vremena da se svi priviknemo. Jersey je posvećen glatkoj tranziciji novom režimu, to je najvidljivije po privremenom dogovoru koji francuskim ribarima daje vremena da prikupe i predaju podatke i dokaze", rekao je ministar vanjskih poslova otoka Jerseyja Ian Gorst, piše CNN.

Pročitajte i ovo Boris Johnson (Foto: AFP) - 3 SVATKO VUČE NA SVOJU STRANU Rat zbog cjepiva: Odluka čelnika Europske unije mogla bi izazvati dugoročne posljedice i bijes Borisa Johnsona

Premijer je istaknuo kako su francuska i britanska strana izrazile nezadovoljstvo uvjetima za dobivanje ribarskih dozvola te uvjerava kako vlada radi sve kako bi mirno riješila situaciju te da su djelovali u najboljoj namjeri uz pravne savjete.

Novi dogovor o trgovini između Velike Britanije i EU-a stupio je na snagu 1. siječnja ove godine. Ribari s obje strane bune se zbog administracije i količine papirologije koju moraju prikupiti, a zahtjevi su im često odbijeni.

Pedesetak francuskih ribarica u prosvjedu pred otokom Jerseyjem

Pedesetak francuskih ribarica u četvrtak ujutro okupilo se pred lukom Saint-Helier, glavnim gradom otoka Jerseyja, prosvjedujući protiv uvjeta nametnutih francuskim ribarima nakon brexita.

Nekih 50 do 60 brodova plovilo je od 7 sati ujutro pred lukom St. Helier, a drugi su još plovili prema tom otoku koji nije dio Ujedinjenog Kraljevstva, ima vlastitu upravu i zakonodavstvo, ali je krunski posjed britanske krune.

"Jedan teretni brod, Commodore Goodwill, želi isploviti i svi su odlučni spriječiti ga u tome. Ribarice su na samom ulasku u luku", rekao je ribar Camille Lécureuil za agenciju France presse.

"Ovo je miran prosvjed i ne smije eskalirati", istaknuo je.

U srijedu je predsjednik pokrajinskog odbora za ribarstvo u Normandiji Dimitri Rogoff objasnio da nije cilj blokirati St. Helier, već pokazati stajalište ribara.

Vlada Jerseyja rekla je da je odobrila nove dozvole za ribarstvo u skladu s brexitom, no uključeni su i neki novi uvjeti, što je razljutilo francuske ribare i vladu.

Pariz tvrdi, kako prenosi Reuters, da su ti novi uvjeti nametnuti jednostrano, bez dogovora i da su nepošteni prema francuskim ribarima.

U utorak je francuska ministrica mora Annick Girardin ustvrdila da je Francuska spremna uzvratiti mjerama ako britanske vlasti nastave ograničavati pristup francuskim ribarima u vodama Jerseyja.

Aludirala je na moguće posljedice na isporuku struje putem kabelske mreže u podmorju kojom se taj otok opskrbljuje strujom iz Francuske.

Uvjete za ribarstvo London i Bruxelles dogovorili su u sklopu sporazuma o brexitu koji je na snazi od 1. siječnja.

Prema sporazumu o brexitu, u sljedećih pet i pol godina francuski ribari i dalje u britanskim vodama smiju bacati svoje mreže i vrše. Nakon toga će se kvote ulova postupno smanjiti za 25 posto.

Otok Jersey nalazi se samo 23 kilometra od francuske obale i 140 kilometara od britanske obale.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene