Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Francuzi upozoravaju

"Iznad Europe nalazi se oblak radioaktivnog zagađenja"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Oblak radioaktivnog zagađenja iznad Europe u proteklim tjednima sugerira da se u posljednjem tjednu rujna dogodila nesreća u nuklearnom postrojenju u Rusiji ili Kazahstanu, objavio je u četvrtak francuski institut za nuklearnu sigurnost IRSN.

IRSN odbacuje da se nesreća dogodila u nuklearnom reaktoru i tvrdi da se ona najvjerojatnije dogodila u mjestu za tretman nuklearnog goriva ili u centru za nuklearnu medicinu. Ovaj incident nije imao negativnog utjecaja na zdravlje i okoliš u Europi, ističe IRSN.

Pročitajte i ovo Ljudi odaju počast stradalima u terorističkom napadu u Moskvi 140 mrtvih i 182 ranjenih Nema kraja agoniji nakon terorističkog napada u Moskvi: Još se uvijek traga za 95 nestalih osoba Rusiji je teško povjerovati da je Islamska država odgovorna za teroristički napad Napad u Moskvi Rusiji je teško povjerovati u krivnju Islamske države: "Zapad se požurio pripisati im odgovornost"

Taj institut, tehnička ruka francuskog nuklearnog regulatora ASN-a, priopćio je kako ne može točno odrediti lokaciju oslobađanja radioaktivnog materijala, no da se temeljem meteoroloških obrazaca najvjerojatnije mjesto incidenta nalazi južno od Urala, odnosno između tih planina i rijeke Volge. To znači da je riječ o Rusiji ili o Kazahstanu, naglasio je dužnosnik instituta.

"Ruske vlasti tvrde da nisu svjesne nesreće na svom teritoriju", rekao je za Reuters direktor IRSN-a Jean-Marc Peres. Dodao je da još uvijek nisu kontaktirali s  kazahstanskim vlastima.

Glasnogovornica ruskog ministarstva za izvanredne situacije nije bila dostupna za komentar, kao ni vlasti u Astani ili kazahstansko veleposlanstvo u Moskvi.

Peres ističe kako su IRSN i nekoliko drugih institucija za nuklearnu sigurnost u Europi u proteklim tjednima zabilježili visoke razine rutenija 106, radioaktivnog nuklida koji je proizvod cijepanja atoma u nuklearnom reaktoru koje se ne događa u prirodi.

IRSN procjenjuje da je količina oslobođenog rutenija velika i da kad bi se incident te magnitute dogodio u Francuskoj da bi bila potrebna evakuacija stanovnika koji se nalaze u radijusu od nekoliko kilometara. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene