Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

USVOJENA REZOLUCIJA

Europski parlament Rusiju proglasio državom pokroviteljicom terorizma: ''Potrebno ih je dodatno izolirati''

Ilustracija
Ilustracija Foto: FREDERICK FLORIN / AFP
Nakon zločina koji je protiv ukrajinskih civila počinio režim Vladimira Putina Europski parlament Rusiju je proglasio državom pokroviteljicom terorizma.

Europski parlament u srijedu je prihvatio rezoluciju o najnovijem razvoju događaju u okrutnom agresivnom ratu Rusije protiv Ukrajine.

Zastupnici su istaknuli kako namjerni napadi i zločini ruskih snaga i njihovih posrednika protiv civila u Ukrajini, uništavanje civilne infrastrukture te druga ozbiljna kršenja međunarodnog i humanitarnog prava predstavljaju čin terorizma i ratne zločine. U tom kontekstu, Rusiju smatraju državom pokroviteljicom terorizma i državom ''koja se koristi sredstvima terorizma''.

Rezolucija je prihvaćena s 494 glasa za, 58 protiv i 44 suzdržanih.

Pročitajte i ovo Dim iznad zgrade u Kijevu nakon eksplozije drona kamikaze RAT U EUROPI Ruske rakete ubile najmanje šestero ljudi, milijuni bez struje: "Naša malena je spavala. Stara je dvije godine... Živa je, hvala Bogu"

Potrebna je uspostava EU pravnog okvira

S obzirom na to da EU trenutačno ne može službeno države proglasiti pokroviteljicama terorizma, Parlament poziva na donošenje odgovarajućeg pravnog okvira. Predlaže i da Vijeće zatim razmotri dodavanje Rusije na takav EU-ov popis država pokroviteljica terorizma. To bi posljedično pokrenulo snažne mjere ograničenja protiv Moskve te bi imalo izrazite restriktivne posljedice na odnose EU-a s Rusijom.

U međuvremenu zastupnici pozivaju Vijeće da uvrsti rusku skupinu Wagner te 141. posebnu motoriziranu postrojbu poznatu pod nazivom ''Kadroviti'', kao i ostale oružane skupine, paravojne jedinice i posrednike koje financira Rusija na EU-ov popis terorista.

Pročitajte i ovo Boris Johnson Francuzi zatvrali oči Bombastična tvrdnja bivšeg britanskog premijera: "Njemačka je htjela da Rusi brzo pregaze Ukrajinu"

Dodatno izoliranje Rusije i dovršetak devetog paketa EU sankcija

Parlament traži da Europska unija dodatno izolira Rusiju na međunarodnom planu, što se odnosi i na njezino članstvo u međunarodnim organizacijama i tijelima poput Vijeća sigurnosti Ujedinih naroda.

Zastupnici također pozivaju na smanjenje diplomatskih odnosa s Rusijom te da se EU kontakti s njezinim službenim predstavnicima svedu na najmanju moguću mjeru. Ističu kako države članice EU-a trebaju zatvoriti i zabraniti institucije povezane s ruskom državom koje diljem svijeta promiču propagandu službene Moskve.

Rezolucija poziva države članice EU-a u Vijeću da uzmu u obzir eskalaciju terorističkih djela Rusije protiv ukrajinskih civila i brzo dovrše rad na devetom paketu sankcija protiv Moskve. Zastupnici također traže od EU članica da aktivno sprječavaju, istražuju i kazneno gone svako zaobilaženje trenutačnih sankcija te da, zajedno s Komisijom, razmotre moguće mjere protiv zemalja koje nastoje pomoći Rusiji da izbjegne nametnute restriktivne mjere.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene