Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Srbi opet protiv cijelog svijeta

Europski diplomati nezadovoljni Jeremićem

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europski diplomati ne zamjeraju Srbiji samo nepotpunu suradnju s Haaškim sudom, nego sve više i ponašanju ministra vanjskih poslova Vuka Jeremića, čije posljednje istupe ocjenjuju kao neodgovorne i neprihvatljive, prenosi novosadski 'Dnevnik'.

Dopisnik 'Dnevnika' iz Bruxellesa poziva se na interni dokument EU u kojem su sadržana mišljenja diplomata zemalja članica u raspravi o izvješću Europske komisije o Srbiji.

Pročitajte i ovo Vuk Zaštićena vrsta Užas u Dalmaciji! Netko je objesio obezglavljeno tijelo vučice, kazne su do 4000 eura! Stručnjaci: "Oni se žele maknuti od nas" Sivi vuk uživa u igri na zaleđenoj lokvi Video koji morate pogledati Prekrasni prizori s Velebita: Kamera snimila vuka kako uživa u igri na zaleđenom jezeru

Belgijski diplomati posebno su kritizirali Jeremićevo stajalište da zbog gospodarske krize srbijanska Vlada neće moći ispuniti sva obećanja i da EU zato za Srbiju treba učiniti nešto više, piše 'Dnevnik'. 

'Smatramo da je krajnje neodgovorno tražiti od EU da nadomješta neispunjena obećanja dana građanima. Potpuno je neprihvatljivo da šef diplomacije neke zemlje zlorabi EU za unutarnjopolitičke potrebe', ističu Belgijci. 

>> 'Pokrenuta adekvatna procedura u Vladi'

>> Hrvatsku opet optužio za etničko čišćenje

>> Odgovor na odluku suda: Tužit ćemo vas zbog Oluje!

Oštre kritike na račun Jeremićevih istupa iznijeli su i diplomati Mađarske, Češke i Njemačke.

'Jeremić svojim nastupima stvara ozračje u kojemu neće biti dovoljno što god da Europska unija učini za Srbiju i na taj je način unaprijed pokušava optužiti za neuspjehe svoje Vlade', smatraju njemački diplomati, prenosi iz Bruxellesa 'Dnevnik'.

Ni Britancima se nisu svidjeli posljednji Jeremićevi istupi, koji su ocijenjeni kao 'štetni i za stabilnost regije i ulogu EU i za samu Srbiju'.

'Dnevnik' navodi da čak iz Rima, koji ima 'tradicionalno prosrpsko stajalište', dolaze kritike na račun Jeremića.

Uz kritike na račun srbijanskog ministra vanjskih poslova, diplomatski predstavnici zemalja EU Srbiji prigovaraju da potpuno ne surađuje s Haaškim sudom, a prati se i odnos prema statusu Kosova.

Godišnje izvješće o napretku Srbije nije zadovoljavajuće i s takvim izvješćem Srbija nikako ne bi mogla dobiti status kandidata, navodi 'Dnevnikov' dopisnik.

'Ipak, niz članica EU, uključujući i predstavnike Europske komisije, istaknuli su da treba imati na umu što se sve dogodilo u Srbiji posljednje godine, počevši od proglašenja neovisnosti Kosova do predsjedničkih i prijevremenih parlamentarnih izbora. Naravno, nitko ne dovodi u sumnju da će Srbija, prije ili poslije, kada ispuni uvjete za članstvo, postati dio EU', zaključuje list.

'Srbija opet protiv cijelog svijeta'

Njemačka agencija dpa u opširnom tekstu pod naslovom: 'Srbija se spori s ostatkom svijeta' ocjenjuje kako se 'Srbija usred mirnih vremena ponovo - gotovo kao za ratnih zbivanja 90-tih godina - zavadila s ostatkom svijeta'.

Susjedne države poput Makedonije, Crne Gore i Hrvatske, piše dpa, iritiraju Beograd isto tako kao Sjedinjene Države, EU i NATO, a čak se i sport koristi za liječenje frustracija. 

'Pokazat ćemo mi njima', najčešći je komentar u srpskoj javnosti i medijima nakon svake pobjede neke srpske teniske zvijezde nad zapadnim sportašima na nekom važnijem turniru, prenosi dpa. S druge pak strane, stanovništvo je ogorčeno i razočarano jer Srbiju nigdje na svijetu ne tretiraju fer, navodi dpa ilustrirajući to naslovom beogradskog lista 'Press' od srijede: 'Siluju Srbiju!'.

Najžešći Srbin u političkom vrhu zemlje je ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić, ocjenjuje agencija.

Odnosi Srbije sa Sjedinjenim Državama lošiji su no ikada, utvrđuje agencija. Od EU Jeremić traži da prestane nametati Srbiji stalno nove uvjete za približavanje, a za Hrvatsku drži da je sama odgovorna za genocid nad Srbima, iznosi dpa podsjećajući kako je nakon što se Haški sud proglasio nadležnim za tužbu Hrvatske protiv Srbije zbog genocida i Srbija najavila 'protutužbu' pred Međunarodnim sudom pravde u Den Haagu.

Ne može se raditi protiv EU, ako želiš postati njezinim članom Što se Kosova tiče, dpa navodi kako je Vuk Jeremić ovog tjedna 'potpuno nediplomatski' izjavio kako s EU više neće pregovarati oko sporne misije na Kosovu EULEX-a. 

Prije toga je, navodi dpa, najdraži politički štićenik i bivši učenik šefa države Borisa Tadića postigao svoj najveći uspjeh protiv Bruxellesa. Postigao je, podsjeća dpa, da opća skupština UN-a premoćnom većinom zatraži uključivanje najvišeg suda UN-a. 

Taj sud bi, kako želi Vuk Jeremić, trebao na odgovornost pozvati većinu država EU-a te SAD i Japan jer su priznali Kosovo.

Međutim, Beograd, piše agencija, na to poput mantre ponavlja da željeno članstvo u EU nema veze s drugim problematičnim pitanjima. 

Čak i više od toga, jer visoki političari pokušavaju uvjeriti javnost kako bi Bruxelles već potpisan SSP sa Srbijom mogao aktivirati čak i ako haški bjegunac Ratko Mladić još nije uhićen, a, kako ističe dpa, upravo je to već odavno postalo glavnim uvjetom EU.

Srbija se, kako navodi EU, među svim zemljama regije koje teže EU nalazi na posljednjem mjestu. Političari u Beogradu jednoglasno optužuju Bruxelles koji, kako tvrde, 'Srbiju stalno maltretira', a činjenicu da zbog unutarnjopolitičkih sporova dijelom blokiran parlament mora usvojiti više od 40 zakona kako bi se zemlja uopće okrenula u pravcu EU, nitko niti ne spominje, ističe dpa. 

A pritom, kako analiziraju dobro upućeni mediji u Beogradu, srbijanski parlament bi do kraja godine mogao usvojiti eventualno još jedan jedini zakon s tog popisa.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene