Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najavljene sankcije

Europska unija prozvala bjeloruske vlasti: "Jasno je da i dalje zastrašuju i dozvoljavaju zastrašivanje građana"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predstavnik EU-a za vanjsku politiku Josep Borrell pozvao je u ponedjeljak bjeloruske vlasti da "odmah oslobode" predstavnike političke oporbe i posjetio da će odrediti sankcije "odgovornima" za represiju u zemlji.

Borrell je u priopćenju napisao da "EU od bjeloruskih vlasti očekuje da osiguraju trenutačno puštanje osoba zatočenih iz političkih razloga prije i nakon flasificiranih predsjedničkih izbora 9. kolovoza".

Pročitajte i ovo Hong Kong izglasao Zakon o sigurnosti Hong Kong Oštre kritike na jedan od najstrožih zakona o sigurnosti: "Ovo je alarmantno, ugrožena su prava i slobode ljudi" Ruska podmornica kriza u Europi Ozbiljno upozorenje iz središta Europske unije: “Rusija se priprema za dugi sukob sa Zapadom”

"Jasno je da bjeloruske vlasti i dalje zastrašuju i dozvoljavaju zastrašivanje građana i da očito krše vlastite nacionalne zakone kao i međunarodne obveze", naglasio je Borrell.

Naveo je primjer Marije Kalesnikove, jedine istaknute osobe iz oporbe koja nije otišla u egzil u inozemstvo, i za koju njezino okruženje drži da su je u ponedjeljak ujutro otele nepoznate osobe.

"Očekujemo od vlasti da prekinu političke progone", dodao je Borrell te je rekao da će EU "odrediti sankcije odgovornima za nasilje, represiju i falsificiranje izbornih rezultata".

Kalesnikava, koju su navodno oteli maskirani ljudi, saveznica je oporbene čelnice Svetlane Tihanovskaje koja je izbjegla u susjednu Litvu. Ona je članica koordinacijskog vijeća Tihanovskaje koje traži pregovore o mirnoj predaji vlasti u Bjelorusiji.

Na prosvjedu u nedjelju okupilo se četvrtog vikenda zaredom rekordnih više od 100.000 prosvjednika u Minsku, bez obzira na veliki broj raspoređenih policijskih i vojnih snaga. Privedeno je ukupno 633 osoba, prema podacima vlasti.

Aleksandar Lukašenko (66), koji je 26 godina na vlasti u Bjelorusiji i dalje isključuje bilo kakav dijalog i traži podršku Moskve.

Represija je bila posebno brutalna prvih dana nakon izbora 9. kolovoza. Najmanje tri osobe su ubijene, više desetaka je ranjeno i više od 7000 privedeno tijekom prvih prosvjeda.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene