Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Europska policija provodi istragu o Stankovićevu bijegu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ured Visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu zatražio je od Policijske misije Europske unije u toj zemlji uspostavu posebnog tima istražitelja koji bi ispitao okolnosti pod kojima je osuđeni ratni zločinac Radovan Stanković pobjegao iz zatvora u Foči.

Glasnogovornica OHR-a Ljiljana Radetić izjavila je kako je nedvojbeno da je Stankovićev bijeg bio pravi skandal jer je pokazao da se u BiH ne zna tko i što radi u takvim situacijama. 

Pročitajte i ovo Vid David Krecelj drama u Zagrebu VIDEO Ovo je Mad Max kojeg je policija u nezapamćenoj potjeri lovila po cijelom Zagrebu: Priveden je SDA (Foto: AFP) REPOVI IZBORA Dokaz političkog inženjeringa? Izvor portala u BiH tvrdi da je SDA preusmjeravao glasove Komšiću

OHR za sada pozdravlja smjenu direktora zatvora u Foči Aleksandra Cicmila no drži kako to nije dovoljno jer valja provesti temeljitu istragu o ponašanju devetorice stražara koji su Stankovića vodili na liječnički pregled prošlog petka kada je i pobjegao.

Iako su imali izričito dopuštenje za uporabu vatrenog oružja oni ga nisu ni pokušali koristiti kako bi zaustavili bjegunca.

Sud BiH i ostale policijske agencije u BiH o Stankovićevu bijegu obaviještene su s višesatnim zakašnjenjem pa se pretpostavlja da je on bez većih poteškoća uspio prijeći obližnju slabo čuvanu granicu s Crnom Gorom.

Radetić je objasnila kako je OHR odlučio ispitati i cjelokupni način provedbe kaznenih mjera u BiH.

Udruge koje okupljaju žrtve ratnih zločina s područja istočne Bosne ranije su upozorile o nedopustivosti odluke da Stanković služi kaznu zatvora upravo u Foči gdje je i počinio nedjela zbog kojih je osuđen.

Predsjednica Suda BiH Meddžida Kreso izjavila je da se kazne koje izrekne ovaj sud izvršavaju temeljem pravilnika kojeg je donio bivši ministar pravde Slobodan Kovač.

S obzirom na to da u BiH postoje samo dva zatvora s povećanim mjerama sigurnosti, osuđenici za ratne zločine se uglavnom šalju u Zenicu i Foču ovisno o nacionalnosti. Službeno tumačenje Ministarstva pravde bilo je da se time pokušava izbjeći sukobe zatvorenika na nacionalnoj osnovi.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene