Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Improvizirano sklonište

EU od BiH traži zatvaranje migrantskog kampa na granici s Hrvatskom: ''Osuđujemo prisilan transfer stotina ljudi u Vučjak''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Delegacija Europske unije u Bosni i Hercegovini pridružila se u petak zahtjevima niza međunarodnih organizacija da vlasti te zemlje hitno zatvore kamp za ilegalne migrante na lokalitetu Vučjak kod Bihaća te je pozvala vlasti u BiH da se ozbiljno suoče s izazovima koje donosi migrantska kriza.

"Delegacija Europske unije poziva sve razine vlasti da se hitno suoče s izazovom koji za BiH predstavlja protok migranata. Sve razine vlasti moraju pojačati svoje napore i preuzeti odgovornost", stoji u izjavi dostavljenoj medijima u BiH u kojoj, prema posljednjim procjenama policijskih agencija, trenutačno boravi oko šest tisuća ilegalnih migranata, uglavnom na području Unsko-sanske županije, a svi oni pokušavaju što prije prijeći granicu s Hrvatskom.

U izjavi je istaknuto kako EU "osuđuje prisilan transfer stotina migranata u improvizirano sklonište Vučjak koji provodi policija Unsko-sanske županije".

Pročitajte i ovo Bosansko-hercegovački kamp za migrante Vučjak (Foto: Dnevnik.hr) Vučjak Crveni križ zbog sigurnosnih razloga povlači svoje osoblje iz kampa za ilegalne migrante na granici s Hrvatskom

"Pozivamo vlasti u Bihaću i Unsko-sanskoj županiji da odmah prestanu s prisilnim transferom migranata u Vučjak. U razgovorima sa svim relevantnim vlastima jasno smo kazali da sklonište Vučjak mora biti zatvoreno. Ne samo da je to nesigurna, već je i nedostojna lokacija", stoji u izjavi.

Zatvaranje kampa Vučjak u okolici Bihaća, koji je podignut na samo osam kilometara od granice s Hrvatskom te u blizini miniranog područja, ranije su zatražile agencije UN-a koje djeluju u BiH, kao i Dunja Mijatović, povjerenica za ljudska prava Vijeća Europe.

Gradonačelnik Bihaća Šuhter Fazlić najavio je kako će lokalne vlasti od idućeg tjedna prestati logistički pomagati funkcioniranje kampa Vučjak, no lokalna je policija i nakon toga tamo dovela najmanje 1700 migranata koji su boravili na otvorenome, uglavnom po gradskim parkovima i ruševnim zgradama.

Pročitajte i ovo Premještanje ilegalnih migranata (Screenshot: USKinfo.ba) Pogledajte video BiH policija prebacila 1500 migranata tik uz hrvatsku granicu: "A kako da ih zaustavimo, ni naše državljane ne možemo prisiliti da ostanu"

Fazlić je kazao kako lokalne vlasti ne mogu same nositi teret migrantske krize, a Delegacija EU-a u petak je pozvala ostale razine vlasti u zemlji da im u tome što prije pomognu, posebice zato što dolazi zima, što je izravna životna prijetnja migrantima.

U izjavi Delegacije EU-a navodi se da u sadašnjoj situaciji prioritet treba biti proširenje postojećih smještajnih kapaciteta u drugim prihvatnim centrima i pronalaženje lokacije za nove kampove.

EU je kao pomoć vlastima BiH za suočavanje s migrantskom krizom do sada osigurao 34 milijuna eura, a najavili su kako će se s pružanjem takve pomoći nastaviti, ali traže da sve razine vlasti u zemlji rade zajedno kako bi odgovorili na postojeće izazove. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene