Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Crna lista

Objavili spisak 'zabranjenih' prezimena!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Estonske su vlasti objavile spisak 222 najčešća prezimena u državi. Poželi li netko iz nekog razloga, a da to nije stupanje u brak, promijeniti prezime i uzeti jedno od spomenuta 222, susrest će se s velikim preprekama.

Ministarstvo za regionalna pitanja u Estoniji prije nekoliko je dana objavilo spisak 'zabranjenih' prezimena. Riječ je o kontroverznoj praksi kojom se ljudima koji iz nekog razloga žele promijeniti vlastito prezime, onemogućuje uzimanje najčešćih prezimena u državi.

Pročitajte i ovo Javna površina je pod videonadzorom Opreza nikad dosta Brojne kamere nadziru građane: Kako zaštititi osobne podatke? Valentinovo - 3 U braku 70 godina Tajna dugovječne ljubavi: "Lijepa mi je. Moja prva ljubav. Slušamo jedno drugo što je najvažnije"

Na samom vrhu liste su prezimena Ivanov, Petrov i Sidorov, a na spisku se nalaze ukupno 222 prezimena, odnosno sva koja u Estoniji imaju više od 500 vlasnika.

>> Najčešća imena Ivan i Marija: Doznajte koliko je često vaše ime i prezime!

Kako javlja VoR, zabrana se ne odnosi na osobe koje ulaze u brak s nekim Ivanovim ili Petrovim, već samo na one kojima se trenutno prezime iz nekog razloga ne sviđa ili zbog njega imaju problema. Ako baš inzistiraju da postanu novi Sidorov, morat će podnijeti poseban zahtjev s detaljnim obrazloženjem zašto se žele 'izgubiti' među brojnim suprezimenjacima. Pritom mogu računati da će neko vrijeme biti pod svojevrsnom državnom prismotrom.

Lista prezimena se ažurira svake tri godine, a unatoč brojnim kritikama javnosti, vlast od ovakve prakse ne želi odustati. S jedne strane opravdanje nalazi u 'pomaganju policiji', a s druge prodaje priču da se želi obogatiti fond prezimena novima. Doduše, uvjet je da to novo prezime nije 'egzotično', jer u Estoniji je od 2010. godine i to protuzakonito.

Protiv ovakve politike ustao je estonski pučki pravobranitelj, a i ruska manjina, koja sačinjava oko četvrtine populacije, dok su ruska prezimena česta i kod etničkih Estonaca.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene