Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

lava nije došla do grada

VIDEO Nevjerojatne snimke erupcije vulkana u Kongu: "Veći dio lave prošao je kroz nacionalni park"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stanovnici grada Gome u Demokratskoj Republici Kongo počeli su se u nedjelju vraćati svojim domovima nakon što je erupcija vulkana u blizini izazvala paniku tijekom noći.

 

Pročitajte i ovo Island, 14.01.2024. - 2 Kod Grindavika VIDEO Lava se izlila na ulice, vatra guta kuće, stanovnici očajni, hitne službe upozoravaju: "Ne prilazite gradu" Erupcija na Islandu, ilustracija četiri tisuće stanovnika Stanovništvo se ponovo evakuira, strahuje se od nove erupcije na Islandu

 

Vulkan Nyiragongo u Nacionalnom parku Virunga, manje od 20 kilometara sjeverno od Gome i nedaleko od granice s Ruandom, erumpirao je u subotu navečer.

Lava je krenula i prema Gomi, koja ima oko 2 milijuna stanovnika, no zaustavila se prije nego što je došla do grada.

Stanovnici koji su napustili grad i pobjegli u Ruandu, počeli su se vraćati svojim domovima u nedjelju ujutro. Ruandske vlasti olakšale su granične restrikcije kako bi pustili da prođu stanovnici Gome.

"Veći dio lave prošao je kroz nacionalni park", rekao je državnom radiju RTNC šef vulkanološkog opservatorija iz Gome, Celestin Mahinda.

Park je dom najraznovrsnijim biljnim vrstama u Africi te zaštićenim planinskim gorilama.

Vulkan Nyiragongo posljednji put je erumpirao 2002. godine, kad je lava uništila velike dijelove Gome. Oko 250 ljudi je poginulo, a bez domova je ostalo 120.000 ljudi.

Vulkanolozi su bili zabrinuti da vulkanska aktivnost zabilježena u posljednjih pet godina na Nyiragongu odražava onu u godinama koje su prethodile erupcijama 1977. i 2002.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene