Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ništa bez izručenja

Erdogan će razmotriti finsku kandidaturu za NATO, za Švedsku ima poruku: "Želite li ući u NATO, morate nam predati te teroriste"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan natuknuo je u nedjelju da će Turska možda odobriti kandidaturu Finske za članstvo u NATO-u, ali da to neće učiniti za Švedsku.

"Ako treba, možemo poslati drukčiju poruku u vezi s Finskom. Švedska će biti u nevjerici kada pošaljemo drukčiju poruku o Finskoj", rekao je turski predsjednik Erdogan odgovarajući na pitanje o kandidaturi dviju nordijskih zemalja za članstvo u NATO-u, u prigodi susreta s mladima na televiziji.

Pročitajte i ovo Švedska vojska, ilustracija Ključna uloga Mogu li oni riješiti problem Ahilove pete NATO-a? "Mi smo jedna od rijetkih nacija koje se mogu nositi s ovakvim okruženjem" Recep Tayyip Erdoğan Kratko priopćenje Turski predsjednik Erdogan poslao parlamentu na ratifkaciju članstvo Švedske u NATO-u

Ankara je tako prvi put dala do znanja da je o finskoj kandidaturi spremna razgovarati odvojeno od švedske. Turska je do daljnjeg odgodila trilateralni sastanak sa Švedskom i s Finskom zakazan za veljaču, nakon prosvjeda tijekom vikenda u Stockholmu na kojem je spaljen Kuran, što je Ankara osudila.

Erdogan je u ponedjeljak najavio da Švedska ne može računati na potporu Turske za ulazak u NATO pošto je ekstremno desni političar spalio primjerak Kurana u Stockholmu. Ne spominjući taj izgred, turski predsjednik je ponovio svoje zamjerke Švedskoj u vezi s turskim zahtjevima za izručenje.

"Rekli smo im: 'Želite li ući u NATO, morate nam predati te teroriste'. Dali smo im popis s imenima 120 ljudi (...) Ali oni su nam se narugali rekavši da su izmijenili Ustav", rekao je.

Ankara i još nekoliko glavnih gradova muslimanskog svijeta oštro su prosvjedovali pošto je protuislamski krajnji desničar prošlog tjedna spalio Kuran blizu turskog veleposlanstva u Švedskoj. Stockholm je izrazio žaljenje zbog tog "krajnje nepristojnog" čina te izrazio "solidarnost" s muslimanima, istaknuvši da švedski Ustav zabranjuje takve postupke, što ipak nije stišalo turski gnjev.

Švedska i susjedna Finska podnijele su zahtjev za članstvo u NATO-u u svibnju prošle godine nakon ruske invazije na Ukrajinu. Svih 30 članica NATO-a mora ratificirati švedsko članstvo u NATO-u, a to do sada nisu učinile samo Turska i Mađarska.

Turska optužuje Švedsku za podupiranje skupina koje smatra terorističkima - Kurdistanske radničke partije i organizacije Fethullaha Gulena koju smatra odgovornom za neuspjeli vojni puč iz 2016. Ankara zahtijeva od Švedske izručenje niza ljudi.

Tenzije između Stockholma i Ankare posebno su porasle dva tjedna nakon prosvjeda na kojem je za noge obješen lutak s likom Erdogana u Stockholmu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene