Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nova talačka kriza

NAKON NAPADA NA HOTELE Džihadisti oteli dvoje Austrijanaca

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U predvorje hotela ušle su dvije skupine sigurnosnih snaga i tada su se, prema izjavama svjedoka, začuli pucnji, a u dijelu predvorja buknula je vatra, izvijestio je Reuters.

12.58 - Francuski veleposlanik u Burkini Faso Gilles Thibault objavio je kako je u napadima na hotele poginulo 27 osoba, a 150 talaca iz 18 zemalja je oslobođeno.  U bolnicu su zbog ozljeda prevezene 33 osobe. Ove su podatke potvrdili i iz ministarstva sigurnosti.

Pročitajte i ovo Izraelske rakete pogodile lokaciju u Iranu Iz minute u minutu Šef NATO-a oglasio se o ratu na Bliskom istoku; Iranski ministar: "Izraelski dronovi nisu prouzročili štetu..." Eksplozija na Kosovu - 2 Policija na terenu VIDEO Eksplozija na Kosovu: Bačena ručna bomba pored motela, ima ozlijeđenih

12.03 - Na sjeveru Burkine Faso, kod granice s Malijem, oteto je dvoje Austrijanaca. Riječ je o liječniku i njegovoj supruzi, objavilo je ministarstvo sigurnosti. Otmica se dogodila tijekom noći i za sada nije sigurno je li povezana s napadom al-Kaide na hotele.

11.29 - U napadu na hotele u Ouagadougou sudjelovale su i dvije žene. Ukupno je ubijeno četvero terorista, posljednji u Yibi hotelu, izjavio je dužnosnik Burkine Faso. Žrtve su pripadnici čak 18 nacionalnosti.

11.08 - Najmanje 23 osobe ubijene su u talačkoj krizi u hotelu Splendid, objavio je ministar sigurnosti Burkine Faso. 

10.07 - Osobe koje su preživjele talačku krizu u hotelu Splendid ispričale su za CNN kako je izgledala stravična večer.

'Čuli smo napadače kako pričaju i hodaju, a pucali su u sve što se miče. Bili smo u panici, ležali smo na podu, po kojem se slijevala krv', kazao je Yannick Sawadogo koji se uspio spasiti kroz razbijeni prozor, iako gotovo ništa nije vidio od dima. 

9:39 - Reuters javlja da je talačka kriza u hotelu Splendid završena i da je ukupno 126 talaca oslobođeno. Ubijena su i trojica džihadista. Jedan je bio Arapin dok su dva Afrikanca, objavio je ministar za sigurnost.

9.33 - AFP javlja da se u još jednom hotelu koji se nalazi u blizini Splendida, Yibi hotelu, događa novi napad, pozivajući se na izjavu ministra unutarnjih poslova. 

 

9.12 - Mediji javljaju da se pucnjevi u hotelu više ne čuju, ali vlasti još nisu objavile da je opsada završila i da su napadači ubijeni. Reuters javlja da su napadači al-Kaide na gornje katove hotela postavili eksploziv što otežava akciju američkim i francuskim komandostima da u potpunosti 'preuzmu' hotel.

8.50 - U hotelu i restoranu je u vrijeme napada navodno bilo 100 do 150 osoba. Svjedoci su kazali kako su napadači imali turbane na glavama, bili su svjetlije puti i govorili su njima nepoznatim jezikom, kojim se ne govori u Burkini Faso.

8. 20 - U terorističkom napadu na hotel u glavnom gradu Burkine Faso, za koji je odgovronost preuzela al-Kaida ubijeno je, prema preliminarnim izvještajima, najmanje 20 osoba. 

Vatrogasci su do sada pronašli 10 mrtvih i to u restoranu koji se nalazi odmah do luksuznog hotela, potvrdio je za AFP ministar Simon Compaore. No, nije poznato koliko se točno osoba nalazilo u trenutku napada u hotelu koji ima 147 soba, javlja Guardian. Specijalci su doslovce osvajali kat po kat hotela, a nije poznato jesu napadači ubijeni.

Među osobama koje su evakuirane iz hotela, koji uglavnom koriste UN i stranci.

Šezdeset tri osobe, među kojima 33 ranjenih, evakuirane su ih hotela dok je još trajao napad pripadnika sigurnosnih snaga Burkine Faso koji su u subotu pokušali osloboditi taoce iz hotela u glavnome gradu Ouagadougouu u koji su upali islamistički borci.

Trideset osoba izišlo je neozlijeđeno iz hotela, a evakuirano je i tridesettroje ranjenih. Među neozlijeđenima je i ministar rada Clément Sawadogo, koji se nalazio u hotelu u trenutku napada, rekao je ministar komunikacija Remis Dandjinou, kako prenosi AFP.

"Ima poginulih, ali još ne znamo točan broj. Napad traje, a snage Burkine Faso imaju potporu francuskih specijalaca", dodao je Dandjinou.

"Još nemamo točan broj smrtno stradalih. Pripadnici sigurnosnih snaga i dalje pretražuju hotel. Na terasi restorana nasuprot hotela vatrogasci su vidjeli desetak tijela", dodao je ministar unutarnjih poslova Simon Compaore, dodavši da još nije poznat ni točan broj napadača na hote. "Još ne znamo koliko ih je", rekao je.

U predvorje hotela ušle su dvije skupine sigurnosnih snaga i tada su se, prema izjavama svjedoka, začuli pucnji, a u dijelu predvorja buknula je vatra, izvijestio je Reuters.

Odgovornost za napad u hotelu i obližnjem restoranu čiji su gosti uglavnom zapadnjaci, preuzela je islamistička skupina Al Kaida islamskog Magreba.

Prema izjavi ravnatelja bolnice u Ouagadougouu Roberta Sangarea, u napadu islamista na hotel poginulo je dvadeset osoba.

Ovo je prvi napad islamista na glavni grad Burkine Faso i predstavlja korak unatrag u nastojanjima afričkih vlada, Francuske i SAD-a da spriječe napade koji su destabilizirali regiju.

U studenom su dvojica napadača ubila dvadeset osoba u napadu na hotel u Maliju, a napada je proteklih godina bilo i u drugim zemljama zapadne Afrike. (Hina)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene