Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Razmjeri nesreće sve veći

Život u rijeci Marcal potpuno uništen, pomor ribe i u Dunavu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uništen je cjelokupan ekostustav rijeke Marcal, a pomor ribe primijećen je i u Dunavu.

Rijeka Marcal je izravno pogođena izlijevanjem toksičnog mulja nakon industrijske nesreće u Mađarskoj, objavile su u četvrtak vlasti, a Bruxelles je izrazio spremnost pomoći svojoj članici i drugim zemljama u regiji. 'Cjelokupan ekosustav rijeke Marcal uništen je', prenijela je mađarska agencija MTI izjavu direktora regionalne službe za borbu protiv katastrofe. 'Sve su ribe uginule, a nismo uspjeli spasiti niti vegetaciju', rekao je voditelj službe za izvanredna stanja na tom području Tibor Dobson.

Pročitajte i ovo Američki senatori u Budimpešti srozavanje demokracije "Neobično i zabrinjavajuće": Mađarska vlada nije primila američke senatore u službenom posjetu Prosvjedi u Mađarskoj - 1 Nesretni Orbanovom vladom Nezadovoljni Mađari izašli na ulice: "Ne očekujem ništa od ove vlade, neće ništa promijeniti"

>> Toksični mulj iza sebe ostavio mrtve ribe

U Dunavu primijećen pomor ribe

Službe su uzalud nastojale smanjiti postotak alkalnosti ulijevanjem gipsa i kiseline Službe su nastojale smanjiti postotak alkalnosti ulijevanjem gipsa i kiseline, no uzalud, te je u četvrtak toksični mulj stigao do Dunava. Otrovni mulj je počeo utjecati na ekosustav u glavnom toku Dunava, gdje je primijećeno više uginulih riba, izvijestio je Dobson. 'Mogu potvrditi da smo primijetili sporadične gubitke ribe u glavnom toku Dunava', rekao je Dobson. 'Pomor ribe je primijećen na mjestu gdje se rijeka Raab ulijeva u Dunav', dodao je.

EK nudi pomoć

Europska komisija u četvrtak je izrazila spremnost pomoći Mađarskoj ili drugim državama koje bi mogle biti zahvaćene ekološkom katastrofom, no još nije primila zahtjev, kazao je glasnogovornik povjerenika za okoliš Janeza Potočnika.

Orban: Ne treba nam novac, nego stručna ekspertiza

'Do ovog trenutka nismo još primili zahtjev za pomoć', no 'inicijativa je na tim zemljama, ne na Komisiji', rekao je Joe Hennon. 'Mi smo spremni pomoći bilo da pošaljemo stručnjake, pumpe, strojeve ili kemijske proizvode', rekao je Hennon. Mađarski premijer Viktor Orban je rekao da njegovoj zemlji ne treba novac za ublažavanje posljedica izlijevanja toksičnog mulja, nego stručna ekspertiza.

Mađarska vlada je u utorak proglasila izvanredno stanje u trima županijama na zapadu zemlje, nakon nesreće u tvornici za preradu aluminija u Ajki, 160 km zapadno od Budimpešte. Iz još nepoznata razloga pukao je spremnik iz kojega se izlilo 1,1 milijuna prostornih metara natrijeve lužine sa solima teških metala i poplavilo sedam okolnih sela. Četiri su osobe poginule, a 123 su ozlijeđene. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene