Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prosvjedni pokret

Egipatski suci u štrajku protiv 'faraona' Morsija

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Suci su u Egiptu preuzeli vodstvo u novom prosvjednom pokretu protiv predsjednika Mohameda Morsija. Kritiziraju ga jer si je dao goleme ovlasti do stupanja novog ustava na snagu.

Sudovi u Aleksandriji su u nedjelju u štrajku, a oni u drugim egipatskim pokrajinama očekivali su odluku svojih čelnika o prosvjedima protiv predsjednika Mohameda Morsija čiji su pristaše pozvali da mu se pruži potpora. U subotu su suci preuzeli vodstvo prosvjednim pokretom protiv proširenih ovlasti predsjednika, upozoravajući na "neviđen napad" i pozivajući sudove na štrajk diljem zemlje.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ulični sukobi Opet kaos u Egiptu: Kairom odjekuju eksplozije i pucnjava Slika nije dostupna Više od 500 ubijenih Kaos u Egiptu: Broj žrtava raste, sazvana hitna sjednica Vijeća sigurnosti UN-a

>> Morsija kritiziraju suci, protivnici najavili masovne prosvjede

Kako je rekao sudac Isam al-Tobgi, predsjednici sudova u svim pokrajinama, osim u Aleksandriji i Beheiri, na sjeveru zemlje, organizirali su sastanke tijekom jutra kako bi odlučili hoće li se pridružiti štrajku. Tobgi je rekao za agenciju France Presse da će donošenje odluke ovisiti o "odanosti predsjednika suda ministru pravosuđa" kojeg imenuje Morsi.

Muslimansko bratstvo, moćna skupina iz koje dolazi i predsjednik, pozvalo je pak prosvjednike da se tijekom poslijepodneva okupe u svim pokrajinama u znak potpore Morsiju.

U nedjelju su nastavljeni prosvjedi koji su u petak počeli na glavnom kairskom trgu Tahriru, gdje je postavljeno tridesetak šatora, u znak prosvjeda protiv proširenja Morsijevih ovlasti, kojega su mnogi oporbenjaci počeli zvati 'faraonom'.

U glavnoj ulici Kasr al-Eini, koja vodi prema tom trgu i gdje su se prosvjednici nerijetko sukobljavali s policijom, sigurnosne snage su počele gradnju zida ne bi li spriječile približavanje prosvjednika službenim zgradama i izbijanje sukoba, dodaju svjedoci. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene