Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ne odustaju od prosvjeda

Egipat: 'Vlada za vikend sprema intervenciju protiv Mursijevih pristalica'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pristalice svrgnutog predsjednika Egipta Mohameda Mursija ne odustaju od prosvjednih skupova u Kairu i drugim gradovima. Promatrači tvrde da bi policija mogla intervenirati tijekom vikenda.

Tisuće pristaša islamističkog predsjednika Mohameda Mursija, kojega je vojska svrgnula s vlasti, ponovo su prosvjedovale u petak u Egiptu, usprkos prijetnjama vlade da će poslati policiju na dva kairska trga gdje prosvjednici borave zajedno sa ženama i djecom.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ulični sukobi Opet kaos u Egiptu: Kairom odjekuju eksplozije i pucnjava Slika nije dostupna Napeto u Egiptu Policija bacila suzavac na okupljene Mursijeve pristaše

Nakon glavne molitve u petak, nekoliko povorki se iz središta egipatske prijestolnice uputilo prema trgu Rabaa al-Adawiya, gdje prosvjednici sjede već više od mjesec dana tražeći bezuvjetni povratak Mursija na dužnost predsjednika, javio je AFP.

>> Mursijeve pristaše slavile Bajram i provocirale vladu

Prosvjedi se održavaju i u drugim velikim gradovima u zemlji, napose u Aleksandriji i u Assiutu.

Kriza se produbila zadnjih dana nakon neuspjeha brojnih pokušaja međunarodnog posredovanja i najave prijelazne vlade, koju je postavila vojska, da će policija silom rastjerati prosvjedni skup nakon ramazana koji je završio u četvrtak.

Međunarodna zajednica strahuje od krvoprolića. U mjesec dana poginulo je više od 250 ljudi - uglavnom Mursijevih pristaša - u sukobima s redarstvenim snagama i Mursijevim protivnicima.

Na trgovima Rabaa al-Adawiya i Nahda u Kairu prosvjednici su se zabarikadirali zajedno sa ženama i djecom.

Mursija, prvog demokratski izabranog egipatskog predsjednika i prvog islamističkog i civilnog predsjednika vojska je svrgnula i uhitila 3. srpnja kao odgovor, kako tvrde vojni dužnosnici, na očekivanja milijuna prosvjednika koji su tražili njegov odlazak.

Promatrači očekuju da će vlada - uz potporu velikog dijela stanovništva i medija koji su gotovo svi protiv Muslimanskog bratstva - pokrenuti operaciju nakon završetka blagdana Ramazanskog bajrama u nedjelju.

Vlada i velik dio medija nazivaju prosvjednike 'teroristima' i optužuju ih da se služe djecom kao 'ljudskim štitom'.

Islamisti pak i dalje ističu da je Mursi svrgnut vojnim udarom i prosvjeduju protiv 'policijske države' koja je uhitila velik broj njihovih čelnika, među kojima i Mursija kojeg vojska još drži na nepoznatu mjestu.

Prosvjednici će nastaviti 'mirnu borbu sve dok se zemlja ne vrati na put demokracije i ne prekine državni udar', obećali su Muslimansko bratstvo i njhovi saveznici.

SAD i Europska unija, čiji su izaslanici uzalud pokušavali posredovati između vlasti i Muslimanskog bratstva, ponovo su pozvali Egipćane da se dogovore kako bi zemlju izvukli iz krize. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene