Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zlatna povorka

Drevne mumije egipatskih faraona izlaze na ulice Kaira: "COVID-19 bit će ništa jer će one zaustaviti sve to"

Aktualno Galerija Izložba u Kairu egipatskih mumija i artefakta - 4 Izložba u Kairu egipatskih mumija i artefakta - 4 Foto: DNEVNIK.hr Izložba u Kairu egipatskih mumija i artefakta - 3 Izložba u Kairu egipatskih mumija i artefakta - 3 Foto: DNEVNIK.hr Izložba u Kairu egipatskih mumija i artefakta - 2 Izložba u Kairu egipatskih mumija i artefakta - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Izložba u Kairu egipatskih mumija i artefakta - 1 Galerija 1/4 >>
Drevne mumije egipatskih faraona u subotu izlaze na ulice Kaira. Egipatske vlasti uz veliku pompu svečano će ih premjestiti iz starog u potpuno novi i moderni muzej. Sve će pratiti raskošna svečanost, konjske zaprege i zborovi koji će u Kairu nakratko prizvati ozračje iz doba egipatskih faraona.

Ovim spotom Egipat reklamira spektakl nazvan Zlatna povorka faraona. Nikada u povijesti tako nešto nije bilo organizirano. Posmrtni ostaci 18 kraljeva i četiri kraljice stari tisuće godina dobit će novi dom.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Mumija plaši ljude Sumnjaju na pravo prokletstvo: Što skriva poklopac sarkofaga? Slika nije dostupna Novi detalji o balzamiranju Znanstvenici demantirali Herodota, otkrili pravu istinu o mumijama

"Idu na svoje posljednje putovanje, iz jednog u drugi muzej koji je možda nešto bolje opremljen da se nosi s njima. Ali dirljiv je trenutak kada pomislite da će toliko članova egipatske kraljevske obitelji ići kroz ulice modernog glavnog grada i zapravo će se vraćati u drevnu prijestolnicu Al-Fustat", kazala je Salima Ikram, profesorica Egiptologije na američkom sveučilištu u Kairu.

Mumije su od 1950. bile izložene u Egipatskom muzeju kod trga Tahrir, a sada sele u Nacionalni muzej egipatske civilizacije. U Kairu se pripremaju dekoracije na ulicama kroz koje će proći povorka. Svaka mumija bit će u svojoj zlatnoj kočiji i u kapsuli napunjenoj dušikom.

"To su kraljevi Egipta. To su faraoni i to je način da im se pokaže poštovanje", dodala je Ikram.

Među kraljevima i onaj najstariji

Među kraljevima u povorci najstariji će biti Sekenere Tao, a Egipćani će na ulicama vidjeti i kraljicu Hatšepsut, kao i najvećeg egipatskog faraona u povijesti - Ramzesa Drugog.

"Poslat ćemo poruku ljudima, kroz mimohod mumija, da je Egipat siguran. Ljudi nam se trebaju vratiti. COVID-19 bit će ništa jer će mumije zaustaviti sve to i Kairo još uvijek ima tajnovitost i čaroliju", smatra Zahi Hawass, egiptolog i bivši egipatski ministar za starine.

Na društvenim mrežama pojavile su se teorije da je pomicanje mumija oživjelo stare faraonske kletve. Pa ih se povezuje s nedavnom željezničkom nesrećom u Egiptu, urušavanjem zgrade u Kairu i nasukavanjem broda u Sueskom kanalu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene