Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NA RUBU HUMANITARNE KATASTROFE

Deseci tisuća ljudi bježe od talibana u Afganistanu: "Brzina napredovanja i koliko brzo su provincijska središta padala, to nije bilo očekivano"

Aktualno Galerija Talibani zauzimaju Afganistanske gradove - 6 Talibani zauzimaju Afganistanske gradove - 6 Foto: DNEVNIK.hr Talibani zauzimaju Afganistanske gradove - 1 Talibani zauzimaju Afganistanske gradove - 1 Foto: DNEVNIK.hr Talibani zauzimaju Afganistanske gradove - 3 Talibani zauzimaju Afganistanske gradove - 3 Foto: DNEVNIK.hr Talibani zauzimaju Afganistanske gradove - 5 Talibani zauzimaju Afganistanske gradove - 5 Foto: DNEVNIK.hr +0 Talibani zauzimaju Afganistanske gradove - 7 Galerija 1/5 >>
Nastavlja se munjevito napredovanje talibana u Afganistanu. U njihove ruke pali su drugi i treći grad po veličini, Kandahar i Herat.

SAD i Velika Britanija šalju postrojbe u Afganistan, ali samo da bi pomogle u evakuaciji veleposlanstava u Kabulu. Američke obavještajne službe procjenjuju kako bi talibani glavni grad mogli opkoliti za 30 i zauzeti za 90 dana.

Pred sukobima bježe deseci tisuća ljudi. UN-ove agencije upozoravaju da je Afganistan na rubu humanitarne katastrofe.

"Mnogi su iznenađeni u Pentagonu, Bijeloj kući i drugdje. Iako se očekivalo da talibani napreduju, brzina tog napredovanja i koliko brzo su provincijska središta padala prošli tjedan, to nije bilo očekivano. SAD nije predvidio da će se to dogoditi tako brzo. Ali istodobno, administracija ne vidi mogućnost povratka", rekao je Sagar Meghani, analitičar Associated Pressa.

Podsjetimo, talibanski militanti su do petka zauzeli tri velika afganistanska grada i cijeli niz pokrajinskih prijestolnica, bilježeći velike vojne uspjehe posljednjih tjedana na terenu.

Snage sigurnosti i gradski dužnosnicu grad su napustili jutros.

Zbog brzog i silovitog napredovanja talibana, SAD će poslati 3000 vojnika u Afganistan da bi pomogli evakuirati američke diplomate.

Britanija će rasporediti oko 600 vojnika koji će pomoći u evakuaciji njezinih državljana, a slično namjeravaju postupiti i ostala veleposlanstva.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Hrvatska iz minute u minutu U Hrvatskoj zaraženo još 308 osoba, preminulo dvoje oboljelih: U jednoj županiji otkriveno širenje koronavirusa sa svadbe

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna imate li ga u kuhinji? Zbog pesticida povlači se još jedan proizvod s polica hrvatskih trgovina

Za potrebe evakuacije američkog diplomatskog osoblja iz Kabula, 3000 američkih vojnika osiguravat će aerodrom, tisuću će ih biti u Kataru za tehničku i logističku podršku, a još 4000 će ih biti u pričuvi u Kuvajtu za eventualno slanje pojačanja, što je mnogima oživjelo bolna sjećanja na pad Sajgona.

Katar, domaćin održanih političkih pregovora između zaraćenih strana u Afganistanu, u petak je izdao priopćenje u kojem 13 izaslanika, uključujući EU i UN, pozivaju talibane da smjesta prekinu napade na urbana središta.

Pakistanski premijer Imran Khan je rekao da su ga talibani obavijestili da neće pregovarati s vladom u Kabulu sve dok je na vlasti predsjednik Ashraf Ghani.

 

 

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr
 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene