Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PRONAŠLI ZAJEDNIČKA STAJALIŠTA

Dodik i Čović dogovorili političku suradnju: "SNSD neće u strukture vlasti bez HDZ-a i HDZ neće bez nas"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednici HDZ-a BiH i SNSD-a Dragan Čović i Milorad Dodik potvrdili su u subotu da dvije stranke žele biti partneri te da im je cilj brzo uspostaviti vlast s bošnjačkim strankama koje imaju većinsku potporu toga naroda po rezultatima nedavno održanih izbora.

"Naše partnerstvo nema alternative i to pokazuje izborni rezultat", rekao je na konferenciji za novinare u Mostaru Dragan Čović nakon susreta vodstva HDZ-a BiH i SNSD-a Milorada Dodika.

Dodao je da će dvije stranke imati većinu u klubovima Hrvata i Srba gornjeg nacionalno koncipiranog Doma naroda, što ih čini nezaobilaznim za funkcioniranje državnog Vijeća ministara.

Pročitajte i ovo Davor Božinović rastu napetosti VIDEO Austrija se protivi ulasku Hrvatske u Schengen, Božinović: Radimo odličan posao, dobitak smo za Europsku uniju

Čovićeva stranka započela je pregovore s osam probošnjačkih stranaka koje su oporba vodećoj bošnjačkoj stranci SDA-u oko uspostave vlasti na razini entiteta Federacije BiH. Najčešće je ta većina ranije definirala i koje bi stranke mogle imati ministre u državnom Vijeću ministara.

Dogovor oko zajedničkih tema

Dodik je najavio da će SNSD podržati HDZ BiH u kandidiranju predsjedatelja Vijeća ministara što je funkcija koja se nacionalno rotira između Hrvata, Srba i Bošnjaka. U prethodnom mandatu to je bio Srbin, a ranije Bošnjak.

"SNSD neće u strukture vlasti bez HDZ-a i HDZ neće bez nas", rekao je Dodik govoreći o odnosima dvaju stranaka. Najavio je kako će razgovarati s oba bošnjačka bloka oko uspostave novog saziva Vijeća ministara.

"Mi ne želimo nikakvu destrukciju i nerazumne poteze. Mi želimo da to ide brzo i da deblokiramo projekte", istaknuo je.

Pročitajte i ovo Ilustracija U VIŠE NAVRATA Drski starac u Slavoniji u više navrata krao crkveni milodar: Na meti su mu bile novčanice

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna DOBRO JE ZNATI Građani, budite na oprezu! Na snazi brojna upozorenja DHMZ-a: Stiže nam olujni vjetar

Dodao je kako s HDZ-om nemaju identična stajališta oko više tema poput članstva u NATO savezu, ali je naveo da dvije stranke postižu dogovore o temama oko kojih postoji zajednički jezik.

"S HDZ-om imamo načelan dogovor da jedna strana drugoj ne smeta. To je najbolje za BiH. Ako to Bošnjaci žele na taj način, onda ćemo riješiti brojne probleme u BiH", istaknuo je čelnik SNSD-a.

Novi saziv državnog Vijeća ministara BiH bira natpolovična većina od 42 zastupnika iz donjeg, Zastupničkog doma Parlamenta BiH.

Teoretski je moguće izabrati Vijeće ministara BiH bez većih hrvatskih, bošnjačkih i srpskih stranaka, no ta institucija bi bila beskorisna jer bi joj sve odluke padale u gornjem Domu naroda Parlamenta BiH.

Najizglednije je da u vlasti bude vodeća hrvatska i srpska stranka HDZ BiH i SNSD, dok će bošnjačke predstavnike presuditi činjenica tko će imati većinu u nacionalnome klubu državnog Doma naroda. Za to sada konkuriraju SDA i probošnjačke stranke okupljene oko SDP-a BiH.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene