Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ograđeni od jedine susjedne države

Karipska zemlja zbog neovlaštenih migracija i sigurnosti odlučila se na radikalan potez: Grade ogradu duž cijele granice

Zaključana ograda, ilustracija
Zaključana ograda, ilustracija Foto: DNEVNIK.hr
Vlasti Dominikanske Republike odlučile su izgraditi ogradu duž cijele granice sa svojim jedinim kopnenim susjedima Haitijem. Time žele spriječiti imigrante, švercere i trgovinu drogom. Trošak nije poznat, a riječ je o 376 kilometara ograde.

Dominikanska Republika tijekom godine započet će graditi ogradu duž svoje 376 kilometara duge granice s Haitijem kako bi suzbila neovlaštene migracije i ilegalnu trgovinu, rekao je u subotu predsjednik zemlje Luis Abinader.

Pročitajte i ovo Davor Božinović Na državnoj granici Božinović obišao granicu i poslao poruku: "Možda bi htjeli žice, drugi bi htjeli da sve puštamo pa bi ovdje bile rijeke migranata" Haiti pomoć ne stiže Nekad rajskim otokom vladaju bande, širi se i zaraza: "Cijeli dan ne jedem, a zatim idem u krevet bez ičega u želucu"

"U razdoblju od dvije godine želimo zaustaviti ozbiljan problem ilegalnih migracija, trgovine drogama i kretanja ukradenih vozila“, rekao je Abinader Kongresu.

Izgradnja ograde na granici, čiji trošak nije objavljen, započet će u drugoj polovini 2021. godine, rekao je Abinader.

Barijera će uključivati dvostruku ogradu u „najkonfliktnijim“ dijelovima, zajedno sa senzorima pokreta, kamerama za prepoznavanje lica i infracrvenim sustavima, dodao je govoreći na 177. godišnjici neovisnosti zemlje od Haitija.

Prema vladinim procjenama, oko pola milijuna haićanskih imigranata boravilo je u Dominikanskoj Republici od 2018. godine, zajedno s desecima tisuća njihove djece rođene u toj karipskoj zemlji. Veliki dio haićanske zajednice, koja čini oko pet posto ukupnog stanovništva, nema boravišnu dozvolu.

Najava je uslijedila mjesec dana nakon što je vlada pristala pomoći Haitiju u osiguravanju osobnih dokumenata njihovim građanima koji žive na području Dominikanske Republike.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene