Obavijesti Video Pretražite Navigacija
KIJEV NAKON RUSKIH NAPADA

Kakav je život u tami? "Svi su gladni. Čak i moja mačka nešto čeka", "Nanesena šteta je golema"

Aktualno Galerija Kijev bez struje? - 4 Kijev bez struje? - 4 Foto: DNEVNIK.hr Kijev bez struje? - 3 Kijev bez struje? - 3 Foto: DNEVNIK.hr Kijev bez struje? - 2 Kijev bez struje? - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Kijev bez struje? - 1 Galerija 1/4 >>
U Ukrajini, nakon ruskih napada, oko 4 i pol milijuna stanovnika, što je otprilike svaki deseti Ukrajinac, živi bez struje. Kijev i još deset regija privremeno je isključeno iz mreže prema izvanrednim i stabilizacijskim rasporedima. Reporterka Dnevnika Nove TV Pavlina Vasylenko je razgovarala sa svojim kolegama u Kijevu, koji su pokazali kakav je život u tami.

Grad prisiljen spavati. Tek rijetko se vidi tračak svjetla. Tako sada izgleda nekad sjajni glavni grad Ukrajine. Zbog štednje struje brojne četvrti su u tami. Trgovine su nabavile generatore. Ali struje je dosta samo za rad blagajničkog sustava.

Iz mračne trgovine, tamnim ulicama u tamni stan. Olga je došla s posla. Prema rasporedu, struje neće biti još četiri sata.

"Svi su gladni. Čak i moja mačka nešto čeka", kaže Olga Myhaliuk, stanovnica Kijeva. "Sada ću oprati krumpir. Nasreću, ima vode", dodaje.

Pročitajte i ovo Aleksandar Dugin Rat u Ukrajini VIDEO Putinov ideolog opet šokirao izjavom: "Ovo je sveta bitka protiv sotonskog Zapada"

Kuhnju rasvjetljava LED-lampa, koja se puni prijenosnim punjačem. Kad nema struje, ne rade ni kuhinjski uređaji. Onda stari dobri ribež dođe u pomoć. I pjesma.

"A mi našu slavnu Ukrajinu hej-hej razveselimo!", pjeva Olga.

Olga živi u zgradi koja ima gradski plin. Imaju sreće jer i bez struje njezina obitelj može uživati u toploj hrani. A Andrij u stanu ima sve na struju. I mora čekati.

"Došao sam kući, napravio sam sendvič. Pa naravno - kobasica, sir, kruh. A i neki sok imam. I to je sve što imam do ponoći", kaže Andrij Jakovenko, stanovnik Kijeva

U gradovima kijevske regije opskrba se prekida češće i dulje, nego u Kijevu.

Pročitajte i ovo Papa Franjo u Bahreinu "Svijet pred propasti" Papa u posjetu Bahreinu pozvao na mir: Suptilno je poslao poruku i ruskom patrijarhu

"Nanesena šteta je golema i imamo manjak struje. Ali napunili smo se strpljenjem, napunili smo svi gadgete da nas mogu dobiti", rekla je Tetiana Gavriluk, stanovnica Kijevske regije.

Ono čega nema postaje sve skuplje. Pa su cijene generatora, plinskih boca, prijenosnih punjača i baterija veće i do 50 %. Ukrajinci šalju poruku ustrajnosti - mogu, kažu, preživjeti i bez stalne opskrbe vodom i strujom. Najvažnije je da Ukrajina pobijedi, izvijestila je Pavlina Vasylenko.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene