Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NIZ PROPUSTA

Strašna pozadina masakra u teksaškoj školi: Policija je barbarskog ubojicu mogla zaustaviti u roku od tri minute

Pucnjava u osnovnoj školi u Teksasu - 6
Pucnjava u osnovnoj školi u Teksasu - 6 Foto: ALLISON DINNER
Čelnik javne sigurnosti u Teksasu, Steven McCraw, rekao je pred Senatom kako je u Uvaldeu bilo dovoljno policajaca te da su ubojicu mogli zaustaviti u roku od tri minute.

Steven McCraw, šef teksaškog Odjela za javnu sigurnost (DPS), rekao je da je u Uvaldeu, gdje je 18-godišnjak prošlog mjeseca počinio teški masakr, bilo dovoljno policije te da je ubojica mogao biti zaustavljen u roku od tri minute, piše BBC.

McCraw je reakciju policije na najsmrtonosniju pucnjavu u školi u SAD-u u zadnjih deset godina opisao kao krajnji neuspjeh. Zapovjednika je optužio da je živote policajaca stavio ispred života djece.

Među propustima McCraw je naveo i potragu za ključem učionice u kojoj se dogodila pucnjava. McCraw tvrdi da je policija čekala ključ, unatoč tome što vrata nisu bila zaključana i ne postoje dokazi da su policijaci uopće provjerili jesu li osigurana.

Iz teksaškog DPS-a nakon pucnjave rekli su da je 19 policajaca u hodniku ispred učionica 111 i 112 čekalo duže od sat vremena prije nego je došao specijalni tim američke Granične kontrole i napokon ušao u učionice.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna JEZIVE PRIJETNJE Federalna policija uhitila 20-godišnjaka: Prijetio masakrom po uzoru na onaj u Teksasu

Pročitajte i ovo Sjećanje na žrtve pokolja u Teksasu što je policija radila? Novi detalji masakra: Otkriveno kako je ubojica uspio ući u školu i ubiti 19 djece

Policija je, naime, čekala više od sat vremena ispred učionica prije nego što je ekipa ušla. "Policajci su imali oružje, djeca nisu imala. Policajci su imali pancirke, djeca nisu. Policajci su prošli obuku, ubojica je imao sat i 14 minuta, toliko su djeca čekala", izjavio je McCraw.

Mnogi roditelji izrazili su dubok bijes zbog policijskog postupanja u masovnoj pucnjavi, u kojoj je ubijena 21 osoba: 19 učenika i dvoje učitelja. 

Šef DPS-a rekao je kako je zapovjednik mjesta događaja, šef policije Uvalde Pete Arredondo, "čekao puške, štitove i SWAT".

Ranije u lipnju, Arredondo je rekao da sebe nije smatrao zapovjednikom incidenta i nije naredio policiji da se suzdržava.

Članovi mjesne zajednice, kao i roditelji žrtava, na sastanku školskog odbora u ponedjeljak su pozvali na Arredondovu ostavku, prenosi ABC News.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene