Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"narodna inauguracija"

Deseci tisuća Bjelorusa prosvjeduje protiv Lukašenka, policija ispaljivala šok bombe i suzavac

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Neki su prosvjed nazvali "narodnom inauguracijom" Svetlane Tihanovske glavne Lukašenkove protivnice koja je, nakon izbora 9. kolovoza pobjegla u inozemstvo. Aktivisti za zaštitu ljudskih prava rekli su da su privedene najmanje 53 osobe.

Pripadnici interventne policije odvlačili su ljude u kombije i ispaljivali šok bombe i suzavac da bi rastjerali desetke tisuća prosvjednika koji su demonstrirali sedmi uzastopni vikend, tražeći od bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka da odstupi s dužnosti.

Pročitajte i ovo Wagner zastrašivanje i teror Otkriveno što zapravo rade plaćenici Wagnera: "Putinu je to jako važno, proganja ga paranoja..." Ilustracija Represija režima Bjeloruski KGB u masovnoj raciji: Na ispitivanju više od 150 ljudi, mnogi su uhićeni, a nadziru im i mobitele

Prosvjednici su skandirali "Varalice!" i "Sveta je naša predsjednica!", misleći pritom na Svetlanu Tihanovsku dok su marširali ulicama Minska i ostalih gradova okićenih crveno-bijelim bojama oporbe. Aktivisti za zaštitu ljudskih prava rekli su da su privedene najmanje 53 osobe.

Neki su taj prosvjed nazvali "narodnom inauguracijom" Svetlane Tihanovske, glavne Lukašenkove protivnice koja je, nakon izbora 9. kolovoza pobjegla u inozemstvo. Lukašenkovi protivnici smatraju da su izbori bili namješteni kako bi aktualnom predsjedniku donijeli i šesti mandat.

Lukašenko negira bilo kakvu izbornu prijevaru i u srijedu je svečano prisegnuo bez ikakve prethodne najave, što je izazvalo nove prosvjede te osude Europske unije, Sjedinjenih Država i Velike Britanije.

Interventna policija u nedjelju je 'izvlačila' pojedince iz mase okupljenih te ih je odvlačila u svoje kombije, rekao je Reutersu jedan očevidac. Istodobno je blokirano nekoliko stanica podzemne željeznice, a došlo je i do poremećaja u mobilnoj mreži. Neki su prosvjednici nosili lažne krune izrugujući se na taj način Lukašenkovoj inauguraciji.

"Došli smo ovamo kako bismo proslavili narodnu inauguraciju narodne predsjednice", rekao je tridesetogodišnji Aleksander, jedan od demonstranata u Minsku. "Lukašenko je najprije lažirao izbore, a zatim i inauguraciju."

Policija je rekla da je upotrijebila suzavac i šok bombe kako bi rastjerala "neposlušne" prosvjednike u istočnome gradu Gomelju, izvijestila je ruska agencija TASS.

Bjeloruska vlada podatke o ukupnom broju uhićenih obično objavljuje dan nakon prosvjeda. Ruska agencija Interfax izvijestila je da je na početku nedjeljnog okupljanja privedeno najmanje deset osoba.

Po podacima ministarstva unutarnjih poslova policija je tijekom jučerašnjeg prosvjeda privela 150 demonstranata.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene