Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Borba u Afganistanu

VIDEO Talibani vatrogasnim vozilom polijevali prosvjednice: Sumnja se da su u vodi bile kemikalije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Deseci djevojaka i žena, uglavnom studentica, izašli su u nedjelju na ulice grada Herata na zapadu Afganistana kako bi prosvjedovali protiv zabrane obrazovanja za žene, koju je uvela talibanska vlast.

Prosvjednice u Afganistanu, podijeljene u manje skupine, vikale su "obrazovanje je naše pravo" i okupile su se ispred ureda pokrajinskog guvernera, rekla je jedna od sudionica prosvjeda za njemačku agenciju dpa.

Talibanske su ih snage pokušale raspršiti vodenim topovima, štapovima i palicama, rekla je druga prosvjednica. Snimke događaja prikazuju vatrogasno vozilo kako polijeva prosvjednice vodom, koja je naizgled pomiješana s nekim kemikalijama.

Odluka talibana da zabrani djevojkama i ženama pohađanje škola i sveučilišta je izazvala snažne međunarodne kritike.

Talibanski ministar višeg obrazovanja je rekao da je zabrana sveučilišnog obrazovanja za žene uvedena zbog činjenice da se studentice nisu pridržavale strogih pravila o odijevanju, da su dolazile na predavanja bez pratnje muških rođaka i da su se miješale sa studentima.

Žene i djevojke su uglavnom isključene iz javnog života otkako su talibani preuzeli vlast u kolovozu prošle godine.

Pročitajte i ovo Kabul GUŠENJE LJUDSKIH SLOBODA Talibani opet udarili na žene: Novo pravilo opasno ugrožava mogućnost humanitarne pomoći

Ministarstvo gospodarstva je u subotu naložilo svim lokalnim i stranim nevladinim organizacijama da zabrane svojim zaposlenicama da dolaze na posao, što je drugi primjer gušenja ženskih sloboda u toj zemlji.

Zaposlenice do daljnjega ne smiju raditi jer se neke od njih nisu pridržavale vladinih pravila vezanih uz nošenje hidžaba, marame koja pokriva kosu i vrat, koju bi žene trebale nositi u javnosti.

Pročitajte i ovo Život žena pod talibanskim režimom: Ilustracija - 5 MOŽE LI GORE? Obećanje, ludom radovanje: Talibani objavili da ženama ukidaju pravo na studiranje

Američki državni tajnik Anthony Blinken je u subotu rekao da je "duboko zabrinut" da će talibanska zabrana ženama da obavljaju humanitarni rad u Afganistanu ugroziti ključnu pomoć koja milijunima spašava život.

"Žene su ključne za humanitarna djelovanja diljem svijeta. Ova će odluka biti razorna za afganistanski narod", napisao je Blinken na Twitteru.


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene