Obavijesti Video Pretražite Navigacija

David Hicks iz Guantanama premješten u Australiju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prvi zatočenik iz Guantanama kojeg je američki vojni sud osudio zbog podržavanja terorizma vratio se u nedjelju u Australiju gdje će odslužiti ostatak zatvorske kazne.

Zrakoplov koji je unajmila australska vlada sletio je s Davidom Hicksom u vojnu bazu u Adelaideu, gdje ga je konvoj elitne policije odveo u zatvor Yatala u kojem će provesti idućih sedam mjeseci.

Pročitajte i ovo Kabul Podaci UN-a Više od 1000 afganistanskih civila ubijeno u eksplozijama i nasilju od 2021. Slika nije dostupna Premješten u samnicu Htio dokazati da je zemlja sigurna pa završio u zatvoru: Talibani uhitili austrijskog ekstremista

"Jako je sretan što se vratio na australsko tlo", rekao je njegov
odvjetnik David McLeod.

Hicks se u zemlju vratio u tajnosti kako je željela vlada jer je
njegov slučaj naštetio premijeru Johnu Howardu uoči izbora koji će se održati kasnije ove godine.

Howarda se optuživalo da nije zainteresiran za Hicksov slučaj unatoč petogodišnjoj borbi Hicksove obitelji, prijatelja i javnosti da ga se vrati kući.

Hicks (31) je uhićen u Afganistanu potkraj 2001., a u Guantanamu je proveo pet godina prije nego je u ožujku osuđen na sedam godina zatvora nakon što je priznao krivnju da je pružao materijalnu potporu al-Qaidi.

Prema dogovoru s američkim tužiteljima, većina kazne mu je ukinuta i na slobodu će biti pušten 29. prosinca ove godine.

Hicks je prva osoba osuđena pred američkim sudom za ratne zločine od Drugog svjetskog rata i prvi od nekoliko stotina stranih zatočenika u Guantanamu koji čekaju na vojni sud.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene