Obavijesti Video Pretražite Navigacija
teška kriza

Crnogorska vlada dijeli siromašnima ulje i ograničava cijenu kruha: "Sve podsjeća na 90-e kad su ljudi čekali u redu za osnovne namirnice"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Crnogorska vlada ograničila je u četvrtak cijenu bijelog kruha na 50 centi i odlučila 64 tisuće litara jestivog ulja podijeliti siromašnim građanima kako bi se smanjio udar na životni standard.

Crna Gora posljednjih dana bilježi rast cijena osnovnih životnih namirnica, pa je potrošačka košarica za četvoročlanu obitelj narasla na 656,90 eura, a prosječna plaća iznosi nešto više od 500 eura.

Pročitajte i ovo Novac - 1 365 dana kasnije Prva je godina nove valute, sa sjetom se sjećamo kuna i nižih cijena: "Pamtimo mi dobro koliko je nešto bilo prije dvije godine" Nestašica ulja - Ilustracija - 4 GLOBALNI RAST CIJENA Prijeti li svijetu nestašica? Trgovački lanci u nekoliko europskih zemalja uveli ograničenja na kupnju suncokretova ulja

To je odgovor na nagli skok cijena osnovnih proizvoda, čime se vlada u vremenu krize ponaša odgovorno, ne smanjujući plaće i mirovine i pomažući socijalno ugroženim kategorijama stanovništva, priopćila je vlada.

No, oporaba kaže da taj potez samo ukazuje na tešku krizu koja podsjeća na 1990-te.

"Posrnula ekonomija, povampireni nacionalizam i opća situacija u zemlji, dekor je koji nas podsjeća na povratak u devedesete godine prošlog vijeka, kada su građani uslijed sankcija i inflacije čekali u redu za podjelu osnovnih životnih namirnica“, priopćila je Demokratska partija socijalista predsjednika države Mila Đukanovića.

BDP je prošle godine pao za 15,2 posto, prvenstveno zbog utjecaja pandemije na turizam koji čini petinu nacionalnog gospodarstva.

Prema prognozama Europske banke za obnovu i razvoj, Crna Gora bi ove godine trebala ostvariti rast od 8,5 posto.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene