Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dogovor o preustroju BiH?

Čović: Nove teritorijalne jedinice u BiH moraju prelaziti entitetske granice

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine Dragan Čović izjavio je kako je stajalište ove stranke i njegovo osobno da unutarnji preustroj BiH mora biti radikalan te da se on mora odnositi na cjelokupni državni teritorij, uključujući Republiku Srpsku.

'Cijela BiH je u pitanju kada govorimo o četiri federalne jedinice. To znači da apsolutno postoji mogućnost da se neki dijelovi današnje RS nađu u nekim drugim teritorijalnim jedinicama', izjavio je Čović kako ga citira 'Dnevni avaz'.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Ne uzdam se u utjecaje izvana' Dragan Čović protiv 'Daytona 2' Slika nije dostupna Spremni na sva rješenja Dodik: Vrijeme je za razgovore o 'mirnom razlazu'

Načelni dogovor o unutarnjem preustroju BiH postigli su u ponedjeljak na sastanku održanom u Banja Luci Čović, predsjednik Stranke demokratske akcije Sulejman Tihić i predsjednik Stranke nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik, no nakon toga uslijedile su potpuno oprečne interpretacije o tome što bi zapravo značila uspostava nove četiri teritorijalne jedinice umjesto postojeća dva entiteta.

Tihić je već u ponedjeljak naknadno izjavio kako je rječ o regijama koje bi bile utemeljene na zemljopisnim, gospodarskim i prometnim kriterijima, dok je Dodik tumačio kako je postignut jasan dogovor da svaki preustroj mora uvažavati opstanak RS u sadašnjim granicama.

'Crtanje karata posljednja je stvar koju ćemo napraviti. To je tema koja ostaje za neki naredni put. Tek kada napravimo državu koja je funkcionalna doći će završna faza gdje ćemo pokušati vezivati određene općinske prostore i dijelove općina za pojedinu teritorijalnu jedinicu', izjavio je tim povodom Dragan Čović. 

Silajdžić optužuje Čovića i Tihića da su pristali na podjelu Federacije BiH na hrvatski i bošnjački dio

Predsjednik HDZ BiH također je odlučno odbio prigovore poput onoga kojega je izrekao član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić optužujući Čovića i Tihića da su zapravo pristali na podjelu Federacije BiH na hrvatski i bošnjački dio. 'Nije naša nakana praviti državice u državici nego osigurati kvalitetnu i dugoročno održivu BiH', kazao je Čović potvrdivši istodobno kako su predstavnici međunarodne zajednice u BiH već pozitivno reagirali na dogovor iz Banja Luke.

Potporu tom dogovoru odnosno zajedničkoj izjavi trojice političkih čelnika u utorak je dao i Miroslav Lajčak koji za sada nastavlja obnašati dužnost Visokog predstavnika za BiH unatoč činjenici da je izabran za ministra vanjskih poslova Slovačke. Lajčak je pozvao sve one koji osporavaju dogovor iz Banja Luke da u predstojećoj raspravi u Parlamentu BiH o zakonima koji bi osigurali provedbu tog dogovora budu konstruktivni i pokušaju doprinijeti usvajanju što kvalitetnijih rješenja.

Prema postojećem omjeru snaga u Zastupničkom domu Parlamenta BiH, HDZ BiH, SDA i SNSD još nemaju potrebnu većinu za usvajanje zakona koji bi značili provedbu dogovora iz Banja Luke. Za usvajanje zakona potrebni su im glasovi najmanje 28 zastupnika, a tri stranke u ovom trenutku ih imaju tek 19, pa im ostaje da pokušaju uvjeriti i ostale stranke u prihvatljivost ponuđenih rješenja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene