Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jednog još traže

Crni vikend na slovenskim planinama: Poginula četiri planinara, među njima jedan Hrvat

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Trojica planinara smrtno su nastradala u nedjelju Julijskim Alpama na sjeverozapadu Slovenije, dok se za jednim nastradalim se još traga, a dan ranije u Kamniškim Alpama je smrtno nastradao hrvatski planinar, pa mediji govore u "crnom vikendu" u slovenskim planinama.

Kako je u ponedjeljak potvrdila policija u Kranju, u nedjelju su umrla trojica planinara u nepovezanim nesrećama.

Pročitajte i ovo NE Krško - 1 Najprije remont Sprema se izgradnja novog bloka nuklearke Krško: Uskoro važan referendum Nuklearna elektrana Krško Od ponedjeljka Krško neće raditi mjesec dana

Od nedjelje navečer traje potraga na području planine Komne na kojoj je već otkriven jedan mrtvi planinar, dok se za jednim nestalim traga.

Prilike u planinama trenutno su vrlo opasne, staze su prekrivene snijegom ispod kojeg je sakriven led, što može prevariti manje iskusne, a posebno treba paziti na strmim i kliskim terenima, upozorila je policija.

U subotu je u nesreći na području Kamničkog sedla u Kamniškim Alpama smrtno nastradao 37-godišnji planinar, hrvatski državljanin.

Kako je priopćila policija, on je na planini bio u skupini još osam drugih planinara. On se na strmom terenu pokliznuo, pa je pao i nađen 300 metara ispod mjesta nezgode.

U Sloveniji godišnje smrtno strada i do tridesetak planinara, a gorska služba spašavanja ima svake godine 500-injak intervencija, često i uz pomoć policijskog helikoptera za izvlačenja unesrećenih.

Slovenske planine godišnje obiđe oko milijun ljudi iz zemlje i inozemstva, a čest uzrok nesreća, pa i onih najtežih su neprikladna oprema i nepoznavanje terena.

U slovenskim planinama je 2020. godine umrlo 16 ljudi, znatno manje od prosjeka nastradalih, budući da je te zimske sezone kretanje bilo uglavnom ograničeno na matične općine zbog pandemije covida-19.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene