Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Policija traga za njim

Centar Kumanova opet blokiran: Pobjegao jedan od uhićenih terorista!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kumanovo je ponovno blokirano. Na ulicama su jake policijske snage. Zasad nema službenog objašnjenja stanja u gradu u kojem su se prošlog vikenda sukobile snage sigurnosti i teroristi. Makedonska policija je potvrdila da je jedna od tada privedenih osoba pobjegla i da je u tijeku potraga.

Nekoliko ulica u središtu Kumanova je blokirano. U tom dijelu grada su policijska postaja, sud te još nekoliko zgrada državnih i lokalnih tijela vlasti. Makedonsko ministarstvo unutarnjih poslova je objavilo da se u Kumanovu i dalje poduzimaju sigurnosne mjere iz preventivnih razloga. Gradonačelnik Kumanova je izjavio da je prisutnost policije na ulicama pojačano zbog najave narušavanja sigurnosti.

Pročitajte i ovo Poljoprivrednici blokiraju promet na belgijsko-nizozemskoj granici - 1 Ogorčenje raste VIDEO/FOTO Šire se prosvjedi poljoprivrednika: Gotovo 2000 kamiona zapelo na belgijsko-nizozemskoj granici Slika nije dostupna Komentar ministra 'Mislite da je u EU sada loše? čekajte da u nju uđe Albanija'

U žestokim sukobima prošlog vikenda u dijelu Kumanova većinski nastanjenom Albancima poginulo je 8 policajaca i 14 terorista. 30 je privedeno. Makedonska policija je potvrdila da je jedan od uhićenih pobjegao. To se dogodilo kada su ga odveli da pokaže gdje je skriveno oružje odneseno iz prošli mjesec napadnute granične nadzorne točke u selu Gošince.

VIDEO Uhićenje napadača iz Kumanova: 'Ajde, uz zid! Ruke gore, mamu mu je***'

Makedonske vlasti tvrde da je u sukobima u Kumanovu kao i napadu na Gošince sudjelovala skupina pod vodstvom kosovskih Albanaca. Međutim makedonska oporba optužuje Vladu da samo želi skrenuti pozornost javnosti s duboke političke krize u zemlji.

U međuvremenu je komisija makedonske vlade i općine Kumanovo počela procjenu štete nastale na kućama u prošlotjednom sukobu. Vlasti su obećale potpuno nadoknaditi štete.

Ubijeno je 10, a ne 14 terorista

Ured makedonskoga državnog odvjetnika u petak je objavio da su nakon sukoba s policijom prošlog vikenda pronađena tijela desetorice albanskih militanata, a ne 14 kako su vlasti ranije izvješćivale.

Osim podataka o broju ubijenih proturječnosti postoje i u pogledu svrhe, provođenja akcije i vremena njezina odvijanja, piše Reuters.

U sukobima koji su počeli u zoru u predgrađu Kumanova smrtno su stradala i osmorica policajaca. Akcija je pokrenuta po naredbi konzervativne makedonske vlade koja se nastoji održati na vlasti nakon niza navoda o zloupotrebi ovlasti.

Akcija je provedena nepunih tjedan dana prije nego što su oporbeni prosvjednici najavili da će izaći na ulice i zatražiti ostavku premijera Nikole Gruevskog, potičući nagađanja stranih analitičara i makedonskih Albanaca da je riječ o odvraćanju pozornosti.

Nagađa se i da je vlada neko vrijeme znala da je u regiji grupa naoružanih muškaraca, među kojima mnogi iz susjednog Kosova. Koalicijski partner u vladi Gruevskog Ali Ahmeti kazao je da je bio u kontaktu s naoružanim Albancima te da je s njima pokušao ispregovarati predaju. Uhićeno ih je tridesetak.

Glasnogovornik ureda državnog odvjetnika za Reuters je rekao da su "pronađena tijela desetorice članova terorističke grupe".

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene