Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nadzirao sveobuhvatne promjene

Preminuo nekadašnji direktor automobilskog diva: "Postavio je temelje uspjeha"

Carl Hahn
Carl Hahn Foto: Afp
U dobi od 96 godina u subotu je u svome domu u Wolfsburgu u sjevernoj Njemačkoj umro Carl Hahn, poslovni čovjek koji je osamdesetih godina bio na čelu njemačkoga automobilskog diva Volkswagena, potvrdila je u nedjelju AFP-u glasnogovornica Zaklade Carl i Marisa Hahn. 

Vijest da je preminuo Carl Hahn je u subotu navečer prenio njemački list Die Welt, istaknuvši da je Hahn, kao šef automobilskog giganta u razdoblju od 1982. do 1993., nadzirao sveobuhvatne promjene koje su pridonijele rastu tvrke koja je postala međunarodno poznata i priznata.

Pod njegovim vodstvom grupacija je otkupila španjolskog proizvođača automobila Seat i češku Škodu te se počela razvijati u Kini, koja je danas njezino glavno tržište.

Nakon pada Berlinskog zida 1989., Hahn se pobrinuo za to da se Volkswagen proširi i u Istočnoj Njemačkoj te je ondje obnovio tvornicu u Zwickauu, koja danas proizvodi električne automobile.

"S nepogrešivim osjećajem za nove izazove i prilike i za tržišta u razvoju, Hahn je postavio temelje Volkswagenova uspjeha", piše Die Welt.

Pročitajte i ovo Volkswagen ID.7 ID.7 Volkswagen predstavio novi električni automobil: Limuzina visoke klase s vrhunskom tehnologijom

Carl Hahn rodio se 1926. u Chemnitzu, u istočnoj Njemačkoj, u obitelji industrijalaca. Studirao je ekonomiju u Njemačkoj, Švicarskoj i Velikoj Britaniji prije nego što je karijeru započeo u talijanskome Fiatu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Računala umjesto ljudi Izvršni direktor Volkswagena očekuje autonomna vozila na cestama do 2030. godine

Najprije je radio u Volkswagenu u Sjevernoj Americi, a potom u tvrtki za proizvodnju automobilskih guma Continental u Hannoveru. 

Na kraju se vratio u njemački Volkswagen gdje je niz godina uspješno obavljao dužnost generalnog direktora tvrtke.


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene