Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Čad: Počeo proces za otmicu djece, Zoina arka odbacuje optužbe

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Zoine arke, Eric Breteau, danas je na sudu u glavnome gradu Čada odbacio sve optužbe podignute protiv njega i još devet osoba za pokušaj otmice djece iz Čada te ponovo izjavio da sva djeca potječu iz Sudana.

Na sudu u N' Djameni počeo je proces protiv šest članova francuske humanitarne organizacije Zoine Arke (Arche de Zoe) i još troje lokalnih suučesnika, od kojih su trojica iz Čada, a jedan je Sudanac.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Oslobođeni Španjolci stigli u Madrid Slika nije dostupna Španjolska: Posada zrakoplova u Čadu bit će oslobođena

"Odbacujem sve optužbe koje mi se stavljaju na teret", rekao je Breteau i ustvrdio kako "nitko nikad nije dovodio u sumnju podatak da su djeca smještena u njihovu kampu, stigla iz Sudana".

Sud u Čadu optužio je humanitarce da su pokušali 103 djece iz Čada, koja nisu siročad jer imaju barem jednog roditelja, prokrijumčariti u Europu.

Humanitarci tvrde da su djeca siročad iz sudanske pokrajine Darfur u kojoj se vodi građanski rat.

Breteau je danas pred sudom rekao da su "francuske vlasti bile dobro obaviještene o operaciji spašavanja siročadi iz Darfura", sudanske pokrajine zahvaćene ratom.

Francusko predsjedništvo odbilo je komentirati informacije o
mogućoj repatrijaciji francuskih humanitaraca budu li osuđeni.

Glasnogovornik predsjedništva David Martinon kratko je kazao da treba "pričekati izricanje presude čadskog pravosuđa" i podsjetio da postoji konvencija između Francuske i Čada iz 1976. 

Prema toj konvenciji osuđeni bi kaznu mogli izdržavati u Francuskoj.

Ako se optuženim humanitarcima dokaže krivnja, mogla bi im biti dosuđena kazna od pet do dvadeset godina prisilnog rada.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene