Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Bush o porezu, demokrati o Iraku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki predsjednik George Bush jučer je u radio poruci naciji upozorio kako će na izborima 7. studenoga jedno od središnjih pitanja biti porezi, koje oporbeni demokrati namjerevaju povećati ako osvoje većinu u Kongresu.

"Izborni dan je blizu, a jedno od najvećih pitanja o kojima se odlučuje u ovoj kampanji su vaši porezi. Moja administracija i republikanski Kongres uveli su najveća smanjenja poreza otkako je Ronald Regan bio u Bijeloj kući", kazao je Bush i dodao kako su "demokrati odlučni povećati poreze".

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Bush će iskoristiti pravo veta na odluku Senata Slika nije dostupna Demokratima većina i u Senatu

Naglasio je kako su smanjenja poreza, u vrijednosti većoj od
trilijuna dolara, omogućila zdravo i snažno gospodarstvo, sa stopom rasta 2005. godine najvišom među industrijaliziranim zemljama, stvaranje 6.6 milijuna novih radnih mjesta od 2003., rast plaća od 2.2 posto u prošloj godini i smanjenje državnog deficita.

Prosječnoj četvoročlanoj obitelji s dva zaposlena olakšice su
donijele 1.300 dolara u kućni proračun, rekao je Bush te upozorio kako će porezi neminovno rasti ako demokrati preuzmu Kongres. 

Ponudio je i primjer poreznih olakšica na djecu, po kojem bi one s 1.000 dolara po djetetu pale ne 500 dolara i objasnio kako svaka obitelj može izračunati gubitak.

"Idući put za večerom pogledajte okolo i pomnožite broj djece koju imate s 500. Toliko ćete više morati slati u Washington u porezima ako demokrati preuzmu kontrolu nad Kongresom", poručio je.

Iako sve analize govore kako će predstojeći izbori ustvari biti
referendum o ratu u Iraku, američki predsjednik u poruci nije ni jednom spomenuo Irak, kao ni druge vodeće teme kampanje - terorizam, socijalnu sigurnost, ilegalnu imigraciju, političku korupciju.

Radio poruka Demokratske stranke, koja u izbornim anketama dobija 56 posto podrške prema 37 za republikance, u cijelosti je posvećena ratu u Iraku. 

"Jedini lijek za niz neuspjeha politike predsjednika Busha u Iraku jest da demokrati preuzmu Kongres na izborima 7. studenoga", poručio je Jim Webb, demokratski kandidat u utrci za senatora Virginije.

Od 2003. Bush je, po njemu, iznio devet različitih planova za pobjedu u Iraku, od kojih ni jedan nije bio "ni ozbiljan, niti provediv".

"A što je najozbiljnije, ta je nekompetentnost narušila našu
sposobnost da se borimo protiv međunarodnog terorizma", rekao je Webb, odlikovani vijetnamski veteran i bivši republikanac koji je u Reganovoj administraciji bio državni tajnik Ratne mornarice.

"Kao Amerikanca me boli što naši gubici opet rastu, dok su ovaj predsjednik i njegovi sljedbenici i dalje nesposobni ponuditi inteligentan, zdravorazumski pristup za okončanje našeg angažmana tamo", rekao je Webb, čiji je sin Jimmy na službi kao marinac u Iraku.

Najavio je kako će demokratski Kongres od prvoga dana tražiti da zajedno s Bijelom kućom izradi konkretan plan za stvarni izlaz iz krize u Iraku. Od srpnja ove godine to je Webbu bila druga oporbena radio poruka naciji, a obje na temu Iraka.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene