Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Brodovi u Europi ne nestaju samo tako'

Sve veći misterij nestanka broda Arctic Sea

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pirati su vjerojatno oteli trgovački brod koji je prije dva tjedna nestao tijekom plovidbe La Mancheom.

Kremlj je prije nekoliko dana naredio da rusko ratno brodovlje krene u potragu za 98 metara dugim teretnim brodom čiji je misteriozni nestanak zbunio pomorske vlasti diljem Europe i sjeverne Afrike. Brod Arctic Sea koji je plovio pod malteškom zastavom, a kojime upravlja finska kompanija Solchart, prevozio je drvenu građu vrijednu 1,3 milijuna dolara i trebao je 4. kolovoza uploviti u alžirsku luku Bedžaju. U nju nikada nije stigao. Posljednji radijski kontakt s brodom ostvaren je 28. srpnja kod Dovera. Nedugo potom ugašen je elektronički signal koji javlja lokaciju broda.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Posada dobro Pronađen 'Arctic Sea': Posada na ispitivanju Slika nije dostupna 'Nisu tražili golemu svotu novca' Zatražena otkupnina za ‘Arktičko more’

>> Video: Pirati stigli i u europska mora?

Takav rasplet događaja mnoge je u Europi potaknuo na bojazan da su se pirati pojavili u sjevernoeuropskim vodama. 'Mislim da je gotovo sigurno da je brod otet', rekao je Viktor Matvejev, direktor finske kompanije. 'Potpuno je nejasno gdje se on sada nalazi', dodao je. I dok je piratstvo prilično raširena aktivnost u vodama Roga Afrike, pa njime čak i patroliraju ratni brodovi brojnih zemalja kako bi zaštitili trgovačko brodovlje, njegova pojava u Europi gotovo da bi predstavljala presedan u modernoj povijesti. 'Ako se radi o piratstvu, a čini se gotovo sigurno da je tako, bio bi to prvi slučaj modernog piratstva u tim vodama', rekao je Matvejev.

'Teško je povjerovati da bi posada to sama izrežirala'

Kari Naumanen, predsjednik uprave finske tvrtke RETS Timber, koja je prodala drvenu građu koja se nalazila na brodu, izjavio je da brodovi u europskim vodama ne nestaju samo tako. 'Još nikada nismo imali nestali brod. Niti na jedan dan. Vrlo je teško shvatiti ovu situaciju, osim ako nije u pitanju otmica. Teško je povjerovati da bi posada to sama izrežirala, i mora da je u pitanju netko drugi', rekao je Naumanen. Na brodu se nalazi 15 ruskih članova posade, a ruska se obavještajna služba također aktivno uključila u rasplitanje slučaja. Ispitani su zaposlenici ruske podružnice Solcharta u Arhangelsku, javljaju ruski mediji, ali ne navode pojedinosti. Članovi obitelji mornara pisali su premijeru Vladimiru Putinu i zatražili kriminalističku istragu o nestanku broda. No, zasad nikakve aktivnosti za njegovo pronalaženje nisu urodile plodom. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene