Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Cameronu zadnji dan

Britanski parlament razmotrit će peticiju za drugim referendumom o EU-u

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Britanski parlament razmotrit će peticiju, koju je potpisalo više od četiri milijuna ljudi, kojom se traži organizacija drugog referenduma o članstvu u Europskoj uniji, ali neće o tome donijeti nikakvu odluku. Rasprava će se održati 5. rujna.

Otkako su Britanci s 52 posto prema 48 glasovali za izlazak iz EU-a, mnogi, uključujući neke zastupnike, traže da se referendum ponovi.

Pročitajte i ovo Radovi na aglomeraciji u karlovačkoj Zvijezdi - 5 Pokrenuta peticija Građevinskim radovima oštetili im kuće, građani su očajni: "Boravak u Zvijezdi je postao nemoguć i nesiguran" Bivši britanski premijer David Cameron na konferenciji Oslo Business Forum (Foto: Oslo Business Forum) Ne može bez politike Bivši britanski premijer, za čijeg je mandata izglasan Brexit: Za Veliku Britaniju najbolje bi bilo da ostane u Europskoj uniji

No Theresa May, koja će zamijeniti premijera Davida Camerona, isključuje tu mogućnost, ističu da "Brexit znači Brexit".

Organizatori peticije smatraju da bi vlada trebala organizirati novi referendum jer je potpora izlasku iz EU-a bila manja od 60 posto, a odziv birača manji od 75 posto.

Rasprava u parlamentu ne znači da će se promijeniti zakon niti da će Donji dom donijeti odluku treba li ili ne ponoviti referendum, objašnjava parlamentarni odbor za peticije.

Napominje također da je sada prekasno za promjenu pravila o referendumu, što traži peticija.

Parlament mora razmotriti sve peticije koje prikupe više od 100.000 potpisa.

Cameron posljednji dan na čelu vlade, u srijedu dužnost preuzima Theresa May

Britanski premijer David Cameron u utorak je posljednji put predsjedao sastanku ministara, prije nego što će u srijedu mjesto na čelu britanske vlade ustupiti ministrici unutarnjih poslova Theresi May koju očekuje posao oko Brexita.

Cameron će u srijedu, nakon posljednjeg obraćanja u parlamentu, podnijeti ostavku kraljici Elizabethi II. Nova šefica vlade stići će na premijersku dužnost nakon manje od tri tjedna od odluke Britanaca na referendumu da izađu iz Europske unije, zbog čega je Cameron, pristaša ostanka u europskom bloku, i najavio ostavku.

May će tako postati druga premijerka u zemlji nakon Margaret Thacher (1979-1990). Pedesetdevetogodišnja May će se ulaskom u Downing Street suočiti sa zahtjevnom zadaćom razdruženja s EU-om i "raspetljavanjem" Britanije iz šume europskih zakona, nakupljenih tijekom više od četiri desetljeća, kako bi dogovorila nove trgovinske odnose i istovremeno spriječila moguću štetu gospodarstvu.

Njezin veliki saveznik Chris Grayling, predsjednik Donjeg doma, objavio je da Britanija neće žuriti u pokretanju "razvoda" od Europske unije.

"Mislim da bi se članak 50 trebao aktivirati kada budemo spremni. Sada je najvažnije napraviti ono što je u našem nacionalnom interesu", kazao je u utorak Grayling za Sky News.

"Moramo se pripremiti za pregovore, odlučiti kakav odnos želimo ispregovarati i tada krenuti i aktivirati članak 50. Učinit ćemo to kako treba, učinit ćemo to na pravi način, učinit ćemo to kada budemo spremni", poručio je.

May, koju neki već vide kao novu Željeznu damu nakon bivše premijerke Margaret Thatcher, istovremeno će, osim golemog posla oko Brexita, morati raditi na jedinstvu podijeljene stranke i nacije u kojoj mnogi, gledajući rezultat referenduma, gaje bijes prema političkim elitama i osjećaju da su ih sile globalizacije i gospodarske promjene izdale i napustile. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene