Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Pogriješila sam"

Novi problemi za premijerku Truss: Britanska ministrica unutarnjih poslova Suella Braverman dala ostavku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Suella Braverman dala je ostavku na mjesto britanske ministrice unutarnjih poslova u srijedu, rekavši da mora otići nakon što je prekršila vladina pravila, ali i da se brine za smjer vlade premijerke Liz Truss.

U manje od tjedan dana vladu je napustio drugi ministar, a odlazak Suelle Braverman stavlja dodatan pritisak na Liz Truss dok se bori s ostankom na vlasti samo šest tjedana nakon što je došla u Downing Street.

"Pogriješila sam, prihvaćam odgovornost; dajem ostavku", Braverman je rekla u svome pismu Liz Truss koje je objavljeno na Twitteru.

Rekla je da je poslala službeni dokument sa svoje privatne elektroničke adrese parlamentarnom kolegi, dodavši da je to bio "tehnički prekršaj" i da je stoga "ispravno da odem."

Truss, koja je postala premijerka 6. rujna, najprije je sastavila vladu od viših članova koji su bili odani njezinom libertarijanskom krilu Konzervativne stranke.

No pokretanje sada odbačenog ekonomskog programa primoralo je premijerku da otpusti ministra financija Kwasija Kwartenga i imenuje Jeremyja Hunta kao njegovu zamjenu. Hunt je podupro oponenta Liz Truss u borbi za mjesto premijera, Rishija Sunaka.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna BRITANSKA PREMIJERKA Nije ni sjela u premijersku fotelju, a već se suočava s velikim problemima: Liz Truss u jednoj stvari nadmašila i Johnsona

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna NAKON SMJENE MINISTRA Puca joj rasklimana premijerska fotelja? Liz Truss gotovo nitko više ne vjeruje

Guardian je izvijestio da je bivši ministar prometa, Grant Shapps, koji je također podupro Sunaka, izgledna zamjena za Braverman.

Braverman, koja se također natjecala za čelno mjesto stranke prije nego što je poduprla Truss, bila je duboko polarizirajuća ličnost tijekom svoga kratkog mandata.

Na godišnjoj konferenciji stranke ranije ovaj mjesec rekla je da je njezin "san" vidjeti kako zrakoplov napušta Britaniju i sa sobom nosi tražitelje azila u Ruandu.

"Svima je očigledno da prolazimo kroz burno razdoblje", rekla je Braverman u svome pismu Liz Truss.

"Zabrinuta sam zbog smjera ove vlade. Ne samo da smo prekršili ključna obećanja našim glasačima, nego imam i ozbiljne brige po pitanju predanosti ove vlade obvezama iz manifesta, poput smanjenja sveukupne migracije", napisala je Braverman.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene