Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NESTAŠICA I KAOS

Britanska vojska u stanju pripravnosti zbog panike na benzinskim postajama: "Ne mogu vjerovati, ovo je ludo"

Britanski vozači frustrirani su jer moraju satima tragati za benzinom i čekati na benzinskim postajama nakon što je u većim gradovima nestalo goriva jer nema dovoljno vozača kamiona, pa je vlada stavila vojsku u stanje pripravnosti.

Ministar za poslovanje, energiju i industrijsku strategiju Kwasi Kwarteng rekao je u utorak da je ograničen broj vojnih vozača kamiona stavljen u stanje pripravnosti kako bi mogli prevoziti gorivo ako bude potrebno.

"Ne mogu vjerovati, ovo je ludo", rekao je David Scade, 33-godišnji dostavljač koji se satima vozio u potrazi za gorivom u Londonu.

"Govore da nema nestašice, ali mislim da svi sada paničare", dodao je.

Na nekim crpkama izbile su svađe. Britansko medicinsko udruženje poručilo je da bi zdravstveni djelatnici trebali imati prioritet za kupnju benzina kako bi mogli raditi.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna produbljuje se kriza Panika na Otoku: Presušilo 90 posto benzinskih postaja, Vlada zbog kaosa povukla konkretne poteze

Zemlju je posljednjih tjedana zahvatio kaos jer je manjak vozača kamiona izazvao zastoje u lancu opskrbe, a porast veleprodajnih cijena plina doveo energetske tvrtke na rub propasti.

Očekuje se porast cijena energenata za kućanstva i cijelog spektra potrošačke robe.

Vlada, energetske tvrtke i benzinske postaje ističu da zaliha goriva ima dovoljno, ali manjak vozača i panična kupnja iscrpili su sustav.

U dijelovima zemlje bez benzina je ostalo 50 do 90 posto postaja, prema sektorskom udruženju PRA, koje zastupa 65 posto od 8380 britanskih benzinskih postaja.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna nema ni purica u trgovinama Strah od nestašice: Danima opsjedaju benzinske postaje, mnoge su morale zatvoriti, vlasti apeliraju na vozače da se smire

Vlada je u nedjelju objavila da planira izdati privremene vize za 5000 stranih vozača kamiona. No neki poljski prijevoznici ocijenili su ponudu smiješnom i poručili da će je rijetki prihvatiti.

Prijevoznici, benzinske postaje i maloprodajni lanci tvrde da ne postoje jednostavna rješenja jer manjka gotovo 100.000 vozača kamiona, a prijevoz goriva zahtijeva dodatnu obuku i dozvole.

Andrew Opie, direktor za hranu i održivost Britanskog konzorcija trgovaca na malo (BRC), ocijenio je da će trebati mjeseci prije nego što bude dovoljno novih britanskih vozača da pokriju manjak.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene