Obavijesti Video Pretražite Navigacija
20 dana prije početka SP-a

Brazil u plamenu, prosvjedi u Sao Paulu, Rio de Janeiru, Recifeu...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nešto više od 20 dana prije početka svjetskog nogometnog prvenstva diljem Brazila održani su brojni prosvjedi protiv održavanja World Cupa.

Najžešće je bilo u Sao Paulu, gdje će hrvatska reprezentacija 12. lipnja otvoriti SP protiv Brazila, a prosvjedi su održani u Rio de Janeiru, Recifeu, Brasiliji te niz drugih gradova.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna IZ MINUTE U MINUTU VELIKA FOTOGALERIJA Glave gore, Vatreni: U Zagrebu nakon poraza tuga, ali i ponos, baklje i vatromet Katarina Jusić i Domagoj Mikić AJMO, VATRENI! VELIKA FOTOGALERIJA Ludnica je počela: Tisuće navijača prate utakmicu na trgovima diljem Hrvatske

Prosvjednici su barikadama i zapaljenim gumama blokirali glavnu ulicu u Sao Paulu, a potom se sukobili s policijom. Nemiri su povremeno eskalirali u nasilje i vandalizam i u drugim gradovima. U glavnom gradu Brasiliji prosvjednici su upali u jednu od zgrada javne uprave, dok su u Recifeu, gdje će Hrvatska 23. lipnja igrati protiv Meksika, pljačkaši iskoristili gužvu te 'počistili' nekoliko prodavaonica. U Recifeu je na ulice izašla i vojska, kako bi pomogla policiji smiriti situaciju.

FOTO Žestoka pobuna u Copacabani nakon smrti u faveli!

Brazilski mediji javljaju da je uhićeno više od 250 osoba, a prosvjednici najavljuju češće i žešće demonstracije kako će se približavati početak svjetskog prvenstva.

"Nemamo namjeru uništavati stadione. Borimo se za veća prava radnika i bolje uvjete rada. Organizacija svjetskog prvenstva dodatno će nas osiromašiti, rekao je predstavnik 'Pokreta radnika beskućnika' poručivši kako će uskoro organizirati prosvjede u 50 brazilskih gradova.

Brazilske vlasti pokušale su smiriti situaciju poručivši kako prosvjedi nemaju veze s održavanjem svjetskog prvenstva. "Ovo nisu bili prosvjedi protiv nogometa. Sve će biti spremno za SP, nema razloga za paniku. Ugostit ćemo tri milijuna domaćih turista i i 600 tisuća stranih," rekao je ministar sporta Aldo Rebelo. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene