Obavijesti Video Pretražite Navigacija
JEZIVE RIJEČI

"Borise, ne želim te povrijediti, ali jedan projektil na Britaniju, trajalo bi samo minutu": Bivši britanski premijer opisao razgovor s Putinom

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Boris Johnson opisao je razgovor s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom prije početka rata.

Bivši britanski premijer Boris Johnson rekao je da mu je Vladimir Putin prijetio raketnim napadom u "izvanrednom" telefonskom razgovoru uoči ruske invazije na Ukrajinu.

Tadašnji premijer rekao je da mu je Putin rekao da će to "trajati samo minutu" te da je tijekom dugog razgovora ruskog predsjednika upozorio na to da će rat biti potpuna katastrofa. Detalji njihova razgovora otkriveni su u BBC-jevu dokumentarcu u kojem se radi o Putinovu odnosu sa svjetskim čelnicima.

Johnson je upozorio Putina na to da bi invazija na Ukrajinu dovela do zapadnih sankcija i većeg broja NATO-ovih trupa na ruskim granicama. Također je pokušao odvratiti rusku vojnu akciju govoreći Putinu da se Ukrajina neće pridružiti NATO-u u doglednoj budućnosti, piše BBC.

"Prijetio mi je u jednom trenutku i rekao je - 'Borise, ne želim te povrijediti, ali s projektilom bi to trajalo samo minutu'. Ali mislim da je, sudeći po vrlo opuštenom tonu koji je imao, po nekoj vrsti distanciranosti, samo podilazio mojim pokušajima da ga natjeram na pregovore", prisjetio se Johnson. 

Devet dana kasnije ministar obrane Ben Wallace odletio je u Moskvu na susret s ruskim kolegom Sergejem Šojguom, Wallace je otišao s jamstvima da Rusija neće napasti Ukrajinu, ali je rekao da su obje strane znale da je to laž.

Opisao je to kao demonstraciju siledžijstva ili snage, a to je ''lagat ću ti, znaš da lažem i znam da znaš da lažem i još ću ti lagati''.

Pročitajte i ovo Ruski predsjednik Vladimir Putin RAT U EUROPI Srušio se helikopter koji se koristi za prijevoz Putina. Rusija opet teško optužila Ukrajinu - "Namjerno su gađali bolnicu"

"Mislim da se radilo o tome kako poručiti  - ja sam moćan", rekao je Wallace, dodavši da je "prilično jeziva, ali izravna laž" potvrdila njegovo uvjerenje da će Rusija izvršiti invaziju.

Dok je napuštao sastanak, rekao je da mu je general Valerij Gerasimov, načelnik Glavnog stožera Rusije, rekao da "nikada više neće biti poniženi".

Dva tjedna kasnije, dok su tenkovi prelazili granicu 24. veljače, Johnsona je usred noći probudio telefonski poziv ukrajinskog predsjednika Zelenskog.

Pročitajte i ovo Uhićen bivši visoki dužnosnik FBI-ja TEŠKE OPTUŽBE Nezapamćeni obavještajni skandal trese Ameriku: Uhićen FBI-evac zbog primanja mita i veze s ruskim oligarhom

Pročitajte i ovo Vladimir Putin Protokolarni posjet Od najavljenog Putinovog govora strahovali i Rusi i Ukrajinci: Bio na obilježavanju 80. obljetnice probijanja opsade Lenjingrada

"Zelenski je bio vrlo miran", prisjetio se Johnson te dodao da je nakon toga rekao: "Znaš, oni napadaju posvuda."

Johnson kaže da je ponudio pomoć u prebacivanju ukrajinskog predsjednika na sigurno. "Nije to prihvatio. Herojski je ostao gdje je bio", rekao je Johnson.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene