Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izbori u Sočiju

Borba za gradonačelničku fotelju domaćina OI-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stanovnici Sočija, ruskog grada na Crnom moru koji će ugostiti Zimske olimpijske igre 2014. godine, počeli su u nedjelju ujutro birati gradonačelnika.

Glasovanje se smatra ispitom vjerodostojnosti za ruskog predsjednika Dmitrija Medvedeva koji se javno angažirao u korist transparentnih izbora. Šest kandidata je u utrci, ali je najveći favorit Anatolij Pahomov iz prokremaljske stranke Ujedinjena Rusija. Glavni mu je protivnik Boris Nemcov, negdašnji čelnik jake oporbene Liberalne stranke i čelnik lokalnih komunista Juri Džaganija. Pravo glasa ima 293.000 građana.

Pročitajte i ovo Predsjednica Grabar-Kitarović s navijačima uoči utakmice Hrvatske i Rusije (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Pripreme za večerašnji okršaj Predsjednica u društvu navijača pred utakmicu za ulazak u polufinale: Navijanje i pjesma uz ogromnu zastavu Slika nije dostupna Video: Ruski Soči domaćin zimskih Olimpijskih igara 2014.

Izbori su izazvali takav entuzijazam da je u početku bilo i 20 kandidata, od kojih je većina potom odustala, među kojima jedna plesačica, jedan novinski magnat, jedna porno zvijezda i jedan bivši agent KGB-a. Izbori bi mogli predstavljati veliki izazov za ruske vlasti u slučaju iznenađenja i pobjede oporbenog kandidata. Tko postane gradonačelnikom imat će izvršno pravo veta na planove za razvoj grada povodom Olimpijskih igara, koje država financira sa šest milijarda dolara.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene