Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Moramo uspostaviti pravdu'

Dr. Željezna Šaka kandidirat će se na predsjedničkim izborima!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vitalij Kličko kandidirat će se za predsjednika Ukrajine!

Bivši svjetski boksački prvak i jedan od vođa ukrajinskih prosvjeda Vitalij Kličko najavio je u utorak da će se kandidirati na prijevremenim ukrajinskim predsjedničkim izborima 25. svibnja.

Pročitajte i ovo Legija Sloboda Rusiji Cezar ima poruku za cara Zapovjednik ruskih legionara koji napadaju Rusiju: "Idemo u rat, umarširat ćemo u Moskvu!" Vitalij Kličko Hoće li snositi posljedice? Dvije žene i djevojčica poginule u Kijevu u zračnom napadu, sklonište je bilo zaključano. Vlada prekorila gradonačelnika Klička

"Kandidirat ću se na predsjedničkim izborima. Siguran sam da moramo temeljito promijeniti načela i pravila igre u Ukrajini, moramo uspostaviti pravdu", rekao je novinarima u parlamentu boksački prvak koji je tijekom višemjesečnih prosvjeda na Majdanu 'izrastao' i u oporbenog prvaka.

Poznat po nadimku 'doktor Željezna Šaka' zbog svoje erudicije, krupan, dva metra visok Kličko mogao bi biti favorit na izborima. Osim što se dokazao na prosvjedima, ide mu u prilog dojam da nije korumpiran, nije proizvod diskreditiranog ukrajinskog političkog sustava, nego nacionalni junak koji je živio u inozemstvu i svoje bogatstvo zaradio svojim udarcima, eskivažama i titulama.

Kličko pozvao Ukrajince na opći štrajk: 'Ne mogu nas slomiti. Nastavit ćemo borbu'

On i njegov brat Vladimir godinama vladaju svjetskim ringovima u teškoj kategoriji. Iako su mu 42, Vitalij se tek nedavno odrekao naslova svjetskog šampiona u teškoj kategoriji po verziji WBC kako bi se mogao posvetiti 'borbama' na Majdanu. Mlađi brat Vladimir svoje naslove još drži.

U politiku je ušao već 2005. kada se natjecao za gradonačelnika Kijeva i osvojio drugo mjesto. Pet godina poslije osniva liberalnu, proeuropsku stranku znakovita akronima UDAR (Ukrajinska demokratska alijansa za reforme). Na parlamentarnim izborima 2012. osvaja 40 zastupničkih mandata.

O Kličku se u još u prosincu, kada se već istaknuo kao "terenski zapovjednik" prosvjeda na Majdanu, počelo pričati kao o izglednom budućem predsjedničkom kandidatu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene