Obavijesti Video Pretražite Navigacija
završila u pritvoru

Nestala bjeloruska oporbena čelnica privedena na granici s Ukrajinom: "Ne mogu konkretno reći zašto''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tri bjeloruska oporbena političara, među njima Marija Kolesnikova, koji su nestali u nedjelju, stigli su na granicu Bjelorusije s Ukrajinom, ali Kalesnikava je privedena, prenose agencije Reuters i France presse pozivajući se na bjelorusku pograničnu policiju.

Maskirani muškarci priveli su Mariju Kolesnikovu u središtu Minska u ponedjeljak i odvezli je kombijem, a dvije osobe, koje su njezini suradnici, nestale su poslije, objavio je oporbeni pokret.

Pročitajte i ovo Ilustracija Granica više nema "Lijepo gore, kao što smo i očekivali": Putin jasno izrekao ono od čega strahuje cijeli svijet Ilustracija Nakon tri desetljeća Putin mu šalje moćno nuklearno oružje, a on poslao zlokobnu izjavu: "Ne bih oklijevao!"

Francuska agencija AFP prenosi riječi pogranične policije da je Kolesnikova uhićena na granici, a njezinim suradnicima dopušten je izlazak iz zemlje.

"Kolesnikova je u pritvoru", rekao je glasnogovornik pogranične policije Anton Bijčkovski. "Ne mogu konkretno reći zašto, ali je privedena", rekao je telefonski za Reuters pa dodao "Privedena je u vezi s okolnostima pod kojima je (skupina) napustila teritorij Bjelorusije.

Kolesnikova je posljednja od triju žena koje su sudjelovale u predsjedničkoj kampanji natječući se protiv aktualnog šefa države Aleksandra Lukašenka.

Druge dvije kandidatkinje, Svetlana Tihanovska i Veronika Cepkalo, izbjegle su iz zemlje.

Neovisni bjeloruski medij Tut.by prenio je u ponedjeljak da je 38-godišnja Kolesnikova u ponedjeljak ujutro oteta s ulice u središnjem Minsku. Ona je članica koordinacijskog vijeća Tihanovske koje traži pregovore o mirnoj predaji vlasti u Bjelorusiji.

Predstavnik Europske unije za vanjsku politiku Josep Borrell naglasio je da su bjeloruske vlasti poduzele „brutalne korake“ protiv Kalesnikave i drugih predstavnika oporbe.

EU je izbore 9. kolovoza proglasio „ni slobodnim ni pravednim“ te je više puta osudio nasilje vlasti nad prosvjednicima.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene